DORDRECHT – In de historische havens van Dordrecht liggen de verhalen voor het oprapen. Van schippers en handelaren, van reizigers en vluchtelingen. Tijdens de Nacht van de Scheepsverhalen op woensdag 19 en donderdag 20 oktober kunnen bezoekers ze ontmoeten én via virtual reality letterlijk en levensecht rondkijken in het verleden. (Beeld: Stichting Verborgen Stad)

De organisator is Verborgen Stad. Vijf jaar geleden had deze Dordtse stichting het idee een tijdmachine te maken die je 360 graden laat rondkijken in de geschiedenis. Zowel met telefoon als online. Een soort Google Streetview van het verleden. Daarbij krijg je ook informatie over wat je ziet of wie er woonden. Kortom, verhalen vertellen en het onzichtbare zichtbaar maken om een plek te kunnen snappen.

Het bleek een succesvolle, nieuwe manier van omgaan met geschiedenis. Verborgen Stad is inmiddels in heel Nederland actief. In Dordrecht kun je via de app én website Dordrecht5D nu al op elf plekken terug in de tijd. Sinds kort ook langs de zeventiende-eeuwse Wolwevershaven en Nieuwe Haven. Kunstenaars maakten ook 360 graden-impressies van de toekomst. En vanaf begin 2023 kun je nog verder terug naar Middeleeuwen: de tijd van de St. Elisabethvloed.

Vorig jaar organiseerde Verborgen Stad al een Nacht van de Scheepsverhalen. Om de historische personen die uit het archief werden opgeduikeld tot leven te wekken. Op verzoek van velen wordt de avond herhaald. Op een tocht langs bijzondere locaties, met startpunt de Vismarkt, nemen theater en muziek je mee terug in de tijd. Hoop, heimwee, liefde en verdriet van vroeger hebben aan zeggingskracht niets verloren. Daarbij kijken bezoekers samen rond in de virtuele zeventiende eeuw, mét ook al een sneak-preview van de Middeleeuwen.

Verborgen Stad werkt onder meer samen met de gemeente, Dordrecht Marketing, het Dordts Patriciërshuis, Documentatiecentrum Augustijnenhof, Pictura, het Regionaal Archief, Vakteam Erfgoed en Vereniging Oud-Dordrecht. Fysiek naar de Nacht van de Scheepverhalen? Reserveren (5 euro, inclusief consumptie) kan op www.nachtvandescheepsverhalen.nl. Zelf al rondkijken in het verleden? Ga naar www.dordrecht5D.nl of download de app.

 

Beeld: Reconstructie van het wat je in 1650 vanaf het Vlak, kijkend richting Nieuwe Haven zag (boven). Onder: Blik op de Damiatebrug anno 1650.