DORDRECHT – Het college van B&W benoemt op komende dinsdag een nieuwe stadsdichter van Dordrecht voor de komende twee jaar. Wethouder Rik van der Linden stelt hem of haar de dag erna voor tijdens een bijeenkomst in het Nationaal Onderwijsmuseum. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

De nieuwe stadsdichter is de opvolger van Juno Rissema (foto) die deze functie in mei 2020 op zich nam. Zijn opvolger is unaniem voorgedragen door een commissie van drie mensen: Melissa Prins, productontwikkelaar jongerenprogrammering en voortgezet onderwijs bij de Bibliotheek Aanzet, Elten Kiene, spoken-word artiest, medeoprichter van het Platform Woorden Worden Zinnen en Levi Olthof, toneelschrijver, deelnemer aan Slow writing lab en werkzaam bij de boekhandel De Nieuwe Bengel in Dordrecht.

Ambassadeur

De stadsdichter is ambassadeur van stad. Hij/zij vat belangrijke gebeurtenissen en gevoelens daarover in woorden. De stadsdichter levert tenminste tien Dordtse gedichten per jaar op. Die kunnen worden voorgedragen bij officiële momenten zoals huldigingen, manifestaties en openingen. De stadsdichter kan ook op eigen initiatief, in overleg met de gemeente, gedichten ten gehore brengen. De stadsdichter zoekt het publiek actief op. Hij/zij is zichtbaar en hoorbaar aanwezig en brengt waar mogelijk de dichtkunst op een aansprekende en toegankelijke manier voor het voetlicht.

Stadsdichter in coronatijd

Met het aanstellen van Juno Rissema in mei 2020 werd het stadsdichterschap in Dordrecht nieuw leven ingeblazen. In 2001 was Dordrecht na Venlo de tweede stad die een stadsdichter benoemde, maar in 2014 kwam hieraan door bezuinigingen een einde. Een motie van GroenLinks in 2019 zorgde ervoor dat Dordrecht in 2020 weer een stadsdichter kreeg. Juno werd stadsdichter in een lastige tijd, zegt hij. “Ik ben met veel plannen en ideeën gekomen, maar het meeste daarvan kon niet doorgaan door corona. Toch heb ik nog redelijk wat kunnen doen. Op de lokale radio én bij 3FM, met gedichten op etalages, het hosten van Bead the Poetry. En daarnaast vooral veel online, onder meer met filmpjes en het Instragram-account dat ik doorgeef aan mijn opvolger. Maar het was een lastige tijd om het stadsdichterschap goed in te vullen. Ik heb andere stadsdichters gesproken, waaronder die van Eindhoven en Arnhem, en zij hadden vergelijkbare ervaringen. Ik hoop dat mijn opvolger wat dat betreft in makkelijkere omstandigheden haar taak kan uitvoeren”, zegt hij, terloops verklappend dat het om een vrouw gaat. Bij zijn afzwaaien komt Juno nog met een afscheidscadeautje aan de stad. “Op verschillende plekken in de stad, onder meer op de Staart, in Crabbehof en op de Voorstraat komen vierregelige gedichtjes op de muur te staan.” Daarna komt zijn tweede dichtbundel uit, kondigt hij aan.