DORDRECHT – De proef met een ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) Bariatrie’ krijgt een vervolg. Het Albert Schweitzer ziekenhuis en het expertisecentrum voor leefstijlbegeleiding Your Health Spot laten dit jaar een derde en een vierde groep van twaalf deelnemers van start gaan, mede op basis van de positieve ervaringen met de eerste twee groepen.

In het programma krijgen mensen met fors overgewicht die een maagverkleining ondergaan veel meer begeleiding en ondersteuning dan voorheen gebruikelijk was. Ze kunnen nog 33 maanden ná hun operatie terugvallen op een coach en diverse deskundigen; maar ook op elkaar, via een groepsapp. Hiermee daalt naar verwachting de kans op een terugval in oude patronen en daarmee de kans op het gevreesde jojo-effect van afvallen en weer aankomen.

Vijftig kilo

Deelneemster Kim Huizing, die in de eerste groep deelnemers zit, heeft dit als zeer positief ervaren. Zij verloor in 2022 ruim vijftig kilo gewicht in driekwart jaar tijd en heeft dankzij de GLI veel motivatie om het resultaat te behouden. Op de website van het ziekenhuis is een video te zien waarin zij haar ervaringen deelt én een video waarin zij nog aan de vooravond stond van haar gastric bypass. In deze filmpjes komen ook de chirurg en de coach aan het woord.

Verwijzing

Wie meer informatie wil of belangstelling heeft om mee te doen aan het programma, altijd na verwijzing door de huisarts en na screening door de chirurg, kan contact opnemen met de polikliniek Chirurgie van het Albert Schweitzer, tel. 078-6523250.