PAPENDRECHT – Oud-burgemeester Kees de Bruin heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Papendrecht afgelopen maandagavond de winnaar bekend gemaakt van de Papendrechtse Waarderingsprijs 2022. Muziekvereniging Excelsior is deze keer de gelukkige winnaar van een beeldje, een oorkonde en een cheque van 2.000 euro.

Rutger Tromp, voorzitter van Excelsior, verwoordde zijn dank en trots als volgt: ‘Wij als Excelsior Papendrecht danken de jury hartelijk voor de erkenning, waardering en stimulering die uitgaat van de C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs. De bekendmaking binnen de vereniging heeft heel veel mooie reacties losgemaakt, waaruit we merken dat deze prijs velen binnen de vereniging nauw aan het hart gaat. Ik herken duidelijk de brede wens in de vereniging om ons ambassadeurschap met blijvende grote passie te vervullen. Daarnaast kijken wij er als bestuur naar uit om (met inzet van de ontvangen cheque) de professionele uitgave van het stuk Dijkwerken op korte termijn te gaan realiseren om daarmee een hedendaags eerbetoon aan Papendrecht te kunnen aanbieden.’

Identiteit van Papendrecht

Het is de derde keer dat de prijs (elke twee jaar) wordt uitgereikt. De prijs werd door de gemeenteraad in het leven geroepen toen Kees de Bruin in 2016 afscheid nam als burgemeester van Papendrecht. De prijs is toen ingesteld uit waardering voor hem en naar hem vernoemd: de C.J.M. de Bruin-Waarderingsprijs; in de wandelgangen noemt De Bruin hem meestal de (Papendrechtse) Waarderingsprijs. De prijs is bestemd voor personen, organisaties of bedrijven die ‘bijdragen aan de bevordering van de kennis over de geschiedenis en identiteit van Papendrecht’.

Derde maal

In het juryrapport – dat te vinden is op de website van de gemeente papendrecht.nl – staat de toelichting lezen voor het toekennen van de prijs aan Muziekvereniging Excelsior. De jury, bestaande uit Kees de Bruin, Erik Groeneweg en Mariëlle Stolker, reikte de prijs in 2018 uit aan De Heerlijkheid van Papendrecht en in 2020 aan geschiedschrijver Pieter van Wijngaarden. De winnaar 2022 werd in middels een filmpje bekend gemaakt, dat is te zien op: https://vimeo.com/786048020.