DORDRECHT – Na twee jaar die voor een belangrijk deel in het teken stonden van het vervangen van de wieken, en het inzamelen van het budget daarvoor, dachten bestuur en vrijwilligers van molen Kyck over den Dyck aan het begin van 2022 een rustiger jaar in te gaan. Dat pakte iets anders uit, blikt scheidend voorzitter Marianne Mulders terug. (Foto: Stolk Fotografie)

“We begonnen vol goede moed aan 2022”, vertelt Mulders, die in februari de voorzittershamer overdraagt aan nieuwe voorzitter Theo Oostenrijk. “We wisten dat er nog wat metselwerk gerepareerd moest worden.” Bij nadere inspectie bleek er veel meer aan de hand. Sterker, alle metselwerk van de 920 vierkante meter muuroppervlak van de laatste molen van Dordrecht moest opnieuw gedaan worden. Kosten: 270.000 euro. “Ik dacht: ‘Oh my god, hoe gaan wat dit doen?’ We hadden nog een bescheiden bedrag gereserveerd staan, maar bij lange na niet wat er nodig was. Bij de eerste bouwvergadering van het jaar werden we door een vertegenwoordiger van de provincie gewezen op mogelijk steun uit twee provinciale potjes. Twee dagen later heb ik, mede dankzij onze PR-man Harry Eskes een overtuigende pitch met powerpoint-presentatie gehouden bij de provincie en hebben we 162.500 euro binnen weten te halen.”

Molenvirus

Inmiddels is het nog ontbrekende restauratiebudget teruggebracht tot 50.000 euro. “Het herstel start in november, is de bedoeling”, vertelt Mulders. “Het voegwerk mag namelijk niet te snel drogen.” Maar er staan nog meer dingen op het verlangenlijstje van de stichting, die afgelopen jaar ook zijn 25-jarig bestaan vierde. “We willen graag de keuken en de toiletten vernieuwen, zodat we de verhuur kunnen uitbreiden.” Dat hangt overigens niet alleen op geld, maar ook op man/vrouwkracht. Positief op dat punt is dat er eindelijk weer een bestuurslid is, Evert-Jan van der Mheen, die zich puur op de vrijwilligers richt. Zelf blijft Mulders ook vrijwilliger. “Het is een hechte club. We zijn allemaal besmet met het molenvirus. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Ik zou zeggen: kom een keertje op zaterdag langs. Sowieso vind ik dat iedere Dordtenaar minimaal een keer op de molen geweest moet zijn.” 2022 was ook een jaar waarin twee net opgeleide molenaars vertrokken en twee nieuwe zich hebben aangemeld voor de opleiding. Het was ook een jaar waarin de wieken in oktober in rouwstand stonden. Vrijwilliger, bestuurslid en partner van molenaar Peter Raggers Erna Steingröver overleed die maand.