DORDRECHT – Burgemeester en wethouders hebben dinsdag besloten het Stadskantoor beschikbaar te stellen als nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Het ziet er niet naar uit dat zij op korte termijn terug kunnen vanwege de aanhoudende oorlog in het land. De huidige locatie CrownPoint is per 1 december niet meer beschikbaar is, in verband met de plannen voor de bouw van woningen op de plek van het gebouw. Als het plan doorgaat, verhuizen de ambtenaren die nu in het Stadskantoor werken per 1 juni naar andere kantoren. (Foto: Stolk Fotografie)

De verhuizing van het kantoorpersoneel en diensten van het Stadskantoor stond al gepland voor 2025, als het nieuwe Huis voor Stad en Regio, op de plek van het oude belastingkantoor, verderop aan de Spuiboulevard, wordt opgeleverd. Het is Stadskantoor groot genoeg om de hele groep vluchtelingen onder te brengen. Inwoners kunnen gebruik blijven maken van de huidige dienstverlening in het Stadskantoor, zoals de Stadswinkel. Ook vergaderingen van raad en commissies blijven mogelijk. Het plan is dat kantoormedewerkers van de gemeente, handhaving en het college per juni vanuit andere locaties gaan werken. Gekeken wordt naar onder andere de gebouwen Hellingen en de Noordendijk 248.

Voor de zomer leeg     

Om het Stadskantoor geschikt te maken als opvanglocatie moet het gebouw worden verbouwd. Er loopt een onderzoek naar de haalbaarheid van dit plan. Dit onderzoek wordt in februari afgerond. Het uiteindelijke besluit hangt ook af van goedkeuring door de Nationale Opvangorganisatie (NOO). Tegelijkertijd wordt gekeken of het mogelijk is ambtenaren en college op tijd te verhuizen. Om de verhuizing van de Oekraïense vluchtelingen per 1 december mogelijk te maken, is het nodig dat het Stadskantoor voor de zomer leeg is.