ZWIJNDRECHT – Wethouder Jacqueline van Dongen, Karl Heinz van der Made (directeur DELTA Netwerk) en Abdel El Hassani (Business Unit Manager aannemer SPIE) hebben woensdag samen de eerste schop in de grond gezet in Zwijndrecht. Hiermee is het officiële startsein gegeven voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in deze gemeente. (Archieffoto Gemeente Zwijndrecht: Van Dongen en Van der Made bij de ondertekening in december 2022)

Een snelle en stabiele internetverbinding is goed nieuws voor zowel inwoners als ondernemers, stelt de gemeente, die diverse aanbieders van glasvezel heeft benaderd en uiteindelijk met Delta Fiber een samenwerkingsovereenkomst sloot. Vooral ook omdat ons datagebruik jaarlijks met zo’n 40 procent toeneemt. Er wordt steeds meer thuis gewerkt en gestudeerd. Ook ondernemers kunnen vaak niet meer zonder een snelle en betrouwbare internetverbinding.

21.000 adressen

In opdracht van Delta Netwerk legt aannemer SPIE het glasvezelnetwerk aan in Zwijndrecht en Heerjansdam. Ter voorbereiding is in oktober al gestart met het bezoeken van de eerste fase woningen in Zwijndrecht. Samen met de bewoner wordt bekeken waar de glasvezelaansluiting in huis kan worden geplaatst. In totaal betreft het project 21.000 adressen. Dit gebeurt gefaseerd. De schouwwerkzaamheden in Heerjansdam (fase 3) zijn vooralsnog gepland in maart. Tot nu toe heeft al ruim 65 procent van de huishoudens die bezocht zijn ‘ja’ gezegd tegen de aanleg van een glasvezelaansluiting in hun woning.

Open netwerk

Per deelgebied wordt bekeken hoe de graafwerkzaamheden de minste overlast geven. Veruit de meeste werkzaamheden vinden buitenshuis plaats. Alleen voor de installatie van de glasvezelaansluiting in de woning moet de klant thuis zijn. Er wordt een open netwerk aangelegd, dus in principe mag elke provider straks zijn diensten aanbieden over het netwerk. De providers zijn dan terug te vinden op de website van Delta Fiber. Overigens kan het zo zijn dat andere partijen ook nog een netwerk gaan aanleggen in Zwijndrecht. De gemeente mag vanwege de Telecomwet geen vergunningsaanvraag voor glasvezel weigeren. Uiteraard moeten zij wel eerst toestemming aanvragen bij de gemeente voordat zij met hun werkzaamheden kunnen starten.

Meer info: www.deltanetwerk.nl/zwijndrecht-heerjansdam.

In Winkelcentrum Walburg heeft DELTA een tijdelijk Glasvezel Informatiepunt geopend, waar je van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 en 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur terecht kunt met vragen.