DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteiten in Dordrecht en Drechtsteden. Deze week over de plannen om diverse groene gebieden op het eiland te verbinden en zo een ‘extra large’ stadspark te creëren. 

Groen Blauw Dordrecht, het beleidsplan van de gemeente waarin het verbeteren van de leefomgeving centraal staat, krijgt gestaag vorm. Het plan voor het XXL Stadspark is hier een concreet voorbeeld van. Een groot stadspark voor de inwoners van Dordrecht met een bereikbaarheid op korte afstand van de woonplek.

Megapark

Het formaat XXL geeft wel iets aan over de oppervlaktemaat van het park dat met haar 3,92 vierkante kilometer de stadsparken van Central Park in New York (3,60) en Hyde Park in Londen (3,50) overtroeft. Politiek megalomaan spierballenvertoon van een middelgrote provinciestad? Het wordt een park, zo is het te lezen in de notitie, met vele gezichten. Identiteiten, noemt men ze. Een opsomming leert dat het gaat om sport, onderwijs, een beeldentuin, buitensport, ontspanning, recreatie, een ligweide, theehuis, congresvoorzieningen en een ontdekkingsgedeelte. Veel mogelijkheden dus. Tegelijkertijd krijgt het park een functie als klimaatbuffer, wat in de tijd waarin we leven met alle klimaatveranderingssores, denk aan het vele regenwater en de stijging van de zeespiegel die van invloed is op de bodemgesteldheid, een actueel thema is. Kortom, het is een project met oog voor leefbaarheid, klimaat, sport en recreatie voor de inwoners van Hollands oudste stad, waarin bestaande groen- en recreatievoorzieningen met elkaar verbonden worden.

Hobbels

Groot durven denken wordt gemakshalve door criticasters in de hoek van bestuurlijk grootheidsdenken geplaatst of plat gezegd grootheidswaan. Wanneer er een visie aan de doelstelling zou ontbreken, ben je geneigd, wanneer het om groot, groter, groots zou gaan, de criticasters gelijk te geven. Maar aan visie ontbreekt het niet in het plan. En dat er nog de nodige hobbels genomen moeten worden, denk aan de inpassing van de sportcomplexen als onderdeel van de publieke toegankelijkheid, klopt ook. Ongetwijfeld zullen er de nodige aanpassingen in het plan komen, maar al met al denk ik dat het Nieuwe  Stadspark als het eenmaal gerealiseerd is door de inwoners omarmd zal worden als een nieuwe parel van de stad.

Hoogspanningsmasten

Over een andere parel van de stad, de Dordtse Biesbosch, komen verontrustende berichten binnen die te maken hebben met het landelijk elektriciteitsnet. Er moet steeds meer duurzaam opgewekte elektriciteit vervoerd worden. Dit vraagt om uitbreiding van de capaciteit van het elektriciteitsnet. En dus een vergroting van hoogspanningsverbinding in onze regio tussen Geertruidenberg, Krimpen aan den IJssel en Crayestein. Tenminste, zo stellen netbeheerder TenneT en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het zich zo voor. Want, zo stelt men, de huidige verbinding  van Krimpen aan den IJssel naar Geertruidenberg zal anders in 2030 overbelast raken.

Poot stijf

TenneT is nog zoekende naar hoe de nieuwe route van de hoogspanningsleiding moet gaan lopen. Maar heeft aangegeven dat niet uitgesloten kan worden dat deze over de Biesbosch richting Geertruidenberg zal gaan. Nota bene het Nationaal Park De Biesbosch! Een natuurgebied dat in de loop der jaren zorgvuldig ontwikkeld werd. Een rust- en ontwikkelingsgebied voor de flora en fauna, dat van cultuurhistorisch belang is. Het Dordtse college staat niet te trappelen van enthousiasme en vindt dat Dordrecht en de Drechtsteden al genoeg belast worden door snelwegen en gevaarlijke stoffen per spoor ter wille van het overstijgend nationaal belang. Misschien tijd om de poot stijf te houden bij het ministerie en TenneT. Anders lijkt het toch een beetje tegenstrijdig; enerzijds bezig zijn met het nieuwe Stadspark XXL en anderzijds toelaten dat er extra hoogspanningsmasten geplaatst worden in de Biesbosch.

Meer actualiteiten en politiek in Studio De Witt

Meer lokale en regionale politiek en actualiteiten komen iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur aan bod in Studio De Witt op Drechtstad FM (95.7 FM en via www.rtvdordrecht.nl/radio). In het eerste uur van de uitzending bespreekt Ben Corino met diverse betrokkenen de actualiteiten. Deze week is dat onder andere de Zwijndrechtse burgemeester Hein van der Loo, die deze week bekend maakte naar Almere te vertrekken. Sportverslaggever Corrado Francke komt langs voor een terugblik op Jong FC Utrecht – FC Dordrecht en de laatste ontwikkelingen bij de club. En en interview met staatssecretaris Aukje de Vries over de Toeslagenaffaire. Het uur wordt afgesloten door de Dichter van Dienst. Deze week is dat Kees Klok. In het tweede uur gaat Corino uitgebreid in gesprek met een hoofdgast. Morgen is dat Debora van der Klei-Van den Berg van de Stichting Debster’s geef en ontvang Dordt. In het derde uur wordt aan de Politieke Stamtafel door betrokkenen gepraat over actuele politieke zaken, onder meer over de recente plannen rond de opvang van Oekraïners en asielzoekers in Dordrecht.