DORDRECHT – De Dordtse betaald voetbalorganisatie, vandaag de dag bekend als FC Dordrecht, bestaat dit seizoen vijftig jaar. Een mooie aanleiding om die halve eeuw geschiedenis op te tekenen in vijftig verhalen over betrokkenen: spelers, bestuurders, medewerkers en supporters. De aangewezen persoon daarvoor was Elisa Kuster, diehard-supporter en behendig met de pen. Zaterdag werd op de Krommedijk het van veel beeldmateriaal voorziene boek ‘Staantribune: Krommedijk Kronieken, 50 jaar om- en afzien bij FC Dordrecht’, gepresenteerd. We legden Elisa wat vragen voor.

Vijftig verhalen: daar is best veel vrije tijd in gaan zitten zeker?
“Alles is relatief, in totaal zijn we ongeveer een jaar bezig geweest met het boek. Al waren Gerard van den Houten, de archivaris, en ik al in 2013 aan het nadenken over een jubileumboek. Het bleef alleen steeds steken bij de begroting.”
Hoe heb je de keuze gemaakt uit de honderden verhalen die er te vertellen zijn over vijftig jaar clubgeschiedenis?
“De bedoeling was dat iedereen er zich in zou kunnen herkennen. Of je nou supporter, speler of vrijwilliger bent. Eigenlijk ook voor iedereen die lid is van een vereniging; je probeert het met zijn allen voor elkaar te boksen. Kiezen was lastig, want iedereen heeft wel een mooi verhaal te vertellen. Maar heb uit elk decennium en elke geleding een verhaal gekozen.”

Wat vind je persoonlijk het mooiste verhaal?
“Klaus de Vlaming, van Klaus’ Place, die sinds 1979 niet meer weg te denken is op de Krommedijk. Hij zorgt dat we allemaal iets te drinken en eten hebben in het stadion. Maar ook de supporters die midden in de nacht op ludieke wijze hun ongenoegen uitten en alle stoeltjes hadden vervangen op de West-tribune. En mijn visites bij Jan Klijnjan waren ook best onvergetelijk, al was hij wel een hoop vergeten over FC Dordrecht.”

Zit er een rode draad in de verhalen, iets wat de geest van FC Dordrecht vangt?
“De ongelooflijke veerkracht van iedereen die de club een warm hart toedraagt. Wij blijven ons best doen, we blijven hopen en uiteindelijk is het maar bijzaak. Zij het een belangrijke.”

Waar kunnen we het boek krijgen en wat zijn we ervoor kwijt?
“Via staantribune.nl, de fanshop van FC Dordrecht en natuurlijk bij Vos & van der Leer. De prijs is 29,95, maar het is elke cent waard.”