De verkoop van tabak op de Dordtse weekmarkt moet verboden worden, vindt een vrome CDA-er. De traditionele bitterbal moet binnen de gemeente Dordrecht verboden worden, vindt de Partij voor de Dieren. Het succes van het verbod op het houden van herten in Park Merwestein smaakte waarschijnlijk naar meer. Dus bij feestjes en minder vrolijke door de gemeente georganiseerde bijeenkomsten moeten voortaan uitsluitend veganistische hapjes geserveerd worden, vinden de dierenvrienden.

Gaat het ook echt gebeuren? Ik voorspel u van wel. We zien de afgelopen jaren hoe kleine groepen mensen constant aandacht opeisen voor een vermeende misstand en na verloop van tijd hun zin krijgen, omdat de Zwijgende Meerderheid doodmoe wordt van het gezeur en gedrein van die gutmenschen en uiteindelijk maar berust in een nieuwe werkelijkheid, waarin Piet niet meer zwart is, Sint niet meer op een paard mag zitten, herten uit ons park verdwijnen, bitterballen voortaan vleesloos moeten zijn en Floor niet meer op de markt mag staan.

Loop je als raadslid voor het eerst van je leven over de markt en zie je plots wat gewone mensen al dertig jaar zien; een kraam met een vriendelijke, altijd vrolijke verkoper van rookwaren. Ja, ik beken, ik ben vaste klant. Floor is een topvent. Zelfs tijdens de coronacrisis bezorgde hij mijn sigaartjes thuis. ’s Avonds voor het slapen gaan een glaasje en een sigaartje. Lekker, maar ongezond. En als Floor onverhoopt van de markt verjaagd wordt stop ik er echt niet mee. Ik laat me dat niet verbieden. Verbieden zou eigenlijk wat vaker verboden moeten worden.

Denkt u niet dat het allemaal wel losloopt met dat verbieden, want er wacht ons nog een reeks van verboden waar het werkloze paard van Sint de hik van krijgt. Her en der wordt gebroed op méér verboden. In Haarlem zijn vleesreclames op straat verboden. Bloemendaal werkt aan een verbod op reclame voor online gokken. Amsterdam wil geen reclames meer voor fossiele brandstoffen en voor vliegen moet je je schamen. Ik trek het even niet meer. As u dit leest zit ik in het vliegtuig, naar een plek waar het leven iets relaxter is.

Thijs