DORDRECHT – De Dordtse Vocal Group ‘Route Sixteen’ behaalde afgelopen weekend een verdiende tweede plaats op de internationale Barbershop Conventie genaamd ‘Sing’ in Apeldoorn. In het Orpheus theater streden 25 kwartetten en 16 koren om de felbegeerde gouden medailles en de ‘Sing’ beker.

Op de vrijdag vond eerst een kwartetten-competitie plaats. Daar trad het uit Route Sixteen gevormde viertal kwartet Switch op. Zij behaalden een mooie achtste plaats.
Zaterdag kwamen de koren aan de beurt en kon Route Sixteen als winnaar van de conventie in 2019 opnieuw laten zien dat zij tot de besten behoren. De toen opgevoerde zwerver-act was een totaal vernieuwende wending in de barbershop-wereld. Om aan alle verwachtingen te voldoen en misschien nog actueler te zijn, had dirigent Marlous Luiten nu een ander concept bedacht. ‘De druk om aan het schoonheidsideaal te voldoen is zo groot dat we luisteren naar influencers en onze toevlucht zoeken tot fillers, botox en zelf plastische chirurgie. Wij doen enthousiast mee om onze selfies als een malle te bewerken. Maar we vergeten dat we allemaal mooi zijn op onze eigen manier.’

Staande ovatie
Met dit thema zijn de leden aan de slag gegaan qua muziekkeuze en performance. Twee nummers werden special voor het koor gearrangeerd door Liz Garnett: ‘Modern World’ van Anouk en ‘Beautiful’ van Christina Aguilera. Alle zangteksten sloten perfect aan bij het thema en in de performance en aankleding zag het enthousiaste publiek cliënten van een beauty center, schoonheidsspecialisten, botoxartsen en zelfs een ‘corrigerende operatie’ op het toneel voorbij komen. Het optreden werd met een staande ovatie door de zaal, maar ook door de Amerikaanse juryleden beloond.
Dat laatste verraste de dames van Route Sixteen; ze waren bang dat het thema van deze gedurfde act voor de jury te heftig zou zijn, maar niets bleek minder waar. Na een inspannende dag werd de winnaar van de conventie 2023 bekend. Vermeld moet worden dat de nummer één een koor werd speciaal samengesteld uit geselecteerde zeer ervaren zangeressen. Wellicht een ultieme poging de hegemonie van het Dordtse dameskoor te doorbreken?……