Als stukjesschrijver ben ik natuurlijk ook geïnteresseerd in de pennenvruchten van anderen en zo kwam mij een column onder ogen van de fractieleider van de Dordtse VVD. De jongeman brak een lans voor hardwerkende horecaondernemers die last hebben van binnenstadsbewoners die van klagen hun beroep hebben gemaakt. De gemeente is daar kennelijk nogal gevoelig voor, dus als hij de stad voor jongeren bruisend en aantrekkelijk wil maken, kan hij daar vanuit zijn rol als raadslid een stevig debatje over aanslingeren.

Wat hij wellicht nog even kan meenemen, is dat het de gemeente zélf is die ondernemers stelselmatig dwars zit met allerlei regelgeving. Afgelopen weekend kreeg ik weer een mooi voorbeeld daarvan bij een bezoek aan Het Magazijn. Dit café-restaurant is onlangs verbouwd en aan de voorzijde van het pand, aan de Voorstraat, is voor het keukenraam een zogeheten screen geplaatst. Maar dat mag niet. Het moet zelfs verwijderd worden. Een zeer geleerde ambtenaar met liefst drie afkortingen voor z’n naam (drs., ir. en ing.) geeft ze daar een paar weken de tijd voor. Zo niet, dan schakelt hij de afdeling handhaving van de Omgevingsdienst in.

De onvolprezen Welstands- en Monumentencommissie, hoeder van ons erfgoed, maakt zich weer eens belachelijk. Hoe het zit? Simpel. Voorstraat 180 is géén monument, maar valt wel onder Beschermd Stadsgezicht. Het pand is eigendom van de gemeente en wordt gehuurd door Het Magazijn. Op de eerste en tweede verdieping van het pand heeft de gemeente ooit zelf zonwering laten plaatsen voor de ramen. De eigenaren van de zaak bestelden daarom exact dezelfde screen van dezelfde leverancier. Je ziet geen enkel verschil.

Ik vraag me werkelijk af of zo’n pennenlikker niks beters te doen heeft dan spijkers op laag water zoeken. Op welke wijze het stadsgezicht nu is aangetast is mij namelijk een raadsel. Maar de welstandscommissie oordeelt dat de screen ‘afbreuk doet aan de zorgvuldig ontworpen gevel’. De pijn zal wel zitten in het feit dat er geen vergunning was aangevraagd. Die vroegen de eigenaren alsnog aan, maar krijgen ze niet. De screen moet weg. Ze mogen aan de binnenkant van het raam wel wat oude kranten plakken tegen de zon. Dat zal het stadsgezicht goed doen.

Thijs Blom