DORDRECHT – Molen Kyck over den Dyck is sinds vorig weekend twee olieverfschilderijen rijker. De Dordtse amateurschilder Jan Versteeg schilderde jaren geleden twee stillevens van plekken in de molen. Eén daarvan hing ooit al eens met een expositie kort in de molen. Nu zocht Versteeg contact omdat hij vond ‘dat het zonde was als die werken alleen maar bij hem thuis zouden staan’. Hij besloot ze te schenken aan de molen.

“We zijn blij dat Jan Versteeg aan ons dacht bij deze werken van hem”, aldus voorzitter Theo Oostenrijk. “Het zijn twee prachtige stillevens van plekken in onze historische molen. Een mooi overzicht van een deel van het educatiedeel op één van de zolders en een detail van oude houten tandwielen. Heel mooi, heel sprekend. Als je het verhaal van Jan erbij neemt, dan blijkt in dit bijzondere gebaar een bijzondere overeenkomst met onze vrijwilligers te schuilen. Veel van hen komen bij ons ná hun pensionering. Jan begon pas te schilderen na zíjn pensionering. We zijn blij met zijn werken.”

Laatbloeier
Jan Versteeg overhandigde de schilderijen persoonlijk: “Leuk dat de molen mijn schilderijen wil hebben. Ik begrijp dat ze er al prominente plekken voor hebben. Een eer, want zoveel mag er aan de historische muren niet hangen. Meestal schilder ik kleine doeken. Deze zijn, voor mijn doen, best groot. In feite ben ik een laatbloeier en ging pas schilderen toen ik gepensioneerd was. Ik had nooit op doek ofzo geschilderd of getekend en volgde in 2012 een cursus bij Bart van der Bom in Zwijndrecht (ik kom daar nog steeds) en schilderde deze twee in 2013. Nu ze tien jaar oud zijn is het leuk dat ze vanaf nu in de molen komen te hangen. Ik sta ze met veel plezier af en kom vast nog wel een paar keer kijken.”