DORDRECHT – Jongeren spelen op donderdagavond 4 mei de voorstelling ‘Bevrijding zonder afscheid’ in de straten van de Dordtse binnenstad. De voorstelling productie van ToBe start om 21.00 uur op het Stadhuisplein. Het publiek wandelt onder begeleiding langs de theaterscènes die gebaseerd zijn op verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Wie wil meewandelen kan tickets (5 euro) bestellen via tobe.nl/agenda. (Foto: Mirella Beau)

Samen met theatermaker Yara van Engelen verdiepten de vijftien jonge spelers (12-14 jaar) zich in de geschiedenis van Dordrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling is onderdeel van het landelijke Theater Na de Dam dat als doel heeft het collectieve geheugen levend te houden.

Herinneringen en verhalen

De spelers spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen de basis van de voorstelling ‘Bevrijding zonder afscheid’. Een voorstelling over Betsy en Hans, die samen opgroeiden, maar door de oorlog werden gescheiden. Ze kunnen niet eens afscheid van elkaar nemen. Hoe vier je vrijheid als je zoveel dierbaren bent verloren? Een voorstelling met toneel, dans en poëzie.

42 projecten

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu. In Dordrecht spelen Ravi Rekker, Roan van Ewijk, Maya Zappeij, Sarah Mooij, Sanne Pol, Merel Bakker, Ilay Stevense, Ilke Boer, Robin van Ewijk, Belle van Pelt, Joris Libert, Yara Naaijen, Isis Menheere, Ava Kloens en Lene Smit de voorstelling op basis van de verhalen en herinneringen van mevrouw Martens, mevrouw Van der Starre en mevrouw Rodrigues.