Het was me het weekje wel voor veel leden van mijn voetbalclub. Via de website maakte de sponsorcommissie melding van de komst van een nieuwe sponsor, inclusief foto van het nieuwe reclamebord. ‘Villa Weizigt’ staat er op. Het leidde tot tal van reacties. Of de leden korting krijgen, was een vraag. Of de commissieleden het product wel zelf getest hadden. Humor, maar tevens aandacht van de media, want er was ook weerstand. Het draait namelijk om een seksclub en volgens sommigen is het ongepast om daarvoor reclame te maken op een voetbalveld, waar ook nog tere kinderzieltjes komen.

Volgens mij weten die kinderen niet eens waar dat reclamebord voor staat en zodra ze het wel weten is dat een mooi moment voor de ouders om een goed gesprek te hebben over seks en daarin mee te nemen dat het meestal voortkomt uit liefde, maar soms tegen betaling plaatsvindt. Dat seks en sport best bij elkaar passen bewees Club Diana, dat in 1980 als eerste sponsor een rennersbus introduceerde in het wielerpeleton. De bus was tientallen jaren een internationale bezienswaardigheid. Veertig jaar later kreeg FC Emmen een sponsor die seksspeeltjes verkoopt. De voetbalbond verbood het als ongepast, maar moest al snel bakzeil halen.

Het woord ongepast hoorde ik de afgelopen week weer en bracht me tot de conclusie dat seks – en bijbehorende uitingen – voor sommige mensen anno 2023 nog steeds taboe is. Dat is vervelend, want door niet open te zijn over seks kweek je slecht opgevoede pubers, die zich uit onwetendheid of geïndoctrineerd door een tekst uit een geloofsboek misdragen jegens meisjes en vrouwen. In een vrije en verdraagzame samenleving is er wat mij betreft plaats voor een reclamebord, waarop geen aanstootgevende teksten of afbeeldingen staan.

Mijn clubgenoot Peter, die tijdens de meivakantie met vrouw en camper op pad is, stuurde me een foto van wat op het oog zo’n oude sigarettenautomaat lijkt. Hij appte er de suggestie bij om ook zoiets bij de voetbalclub op te hangen. Op zijn tocht ontdekte hij namelijk dat deze automaten op veel toiletten langs de Duitse snelwegen hangen en klandizie trekken. Het bleek bij nadere bestudering van de foto te gaan om een automaat met condooms en…seksspeeltjes. Ik kon er wel om lachen, maar ik vrees dat mijn cluppie dáár nog niet aan toe is.

Thijs Blom