DORDRECHT – Honderden mensen kwamen gisterenavond naar het Sumatraplein voor de Dodenherdenking bij het oorlogsmonument. 4 mei wordt al decennialang om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Twee minuten waarop we nadenken over de betekenis van vrijheid en de tol die mensen in het verleden en het heden overal ter wereld betalen in de strijd voor vrijheid. (Foto’s en video: Stolk Fotografie)

Burgemeester Wouter Kolff legde samen met zijn vrouw Mariëlle de eerste krans waarna de stilte volgde. Na het zingen van het Wilhelmus sprak de burgervader over het belang van herdenken. “Bij herdenken hoort verzoening en vergeving. Maar vergeving betekent niet vergeten. Herdenken is niet alleen iets voor mensen, die een oorlog hebben meegemaakt. Misschien is het juist bedoeld voor mensen, die zelf geen oorlog hebben meegemaakt.” Dat best veel jongeren zich dat bewust zijn blijkt uit de relatief grote opkomst van hen, ieder jaar op 4 mei. Kinderburgemeester Lynn Loopik legde eveneens een krans bij het monument.

Oud-Pontonniers

Morgenochtend is de herdenkingsplechtigheid van de VOPET (Vereniging Oud-Pontonniers en Torpedisten) op begraafplaats Essenhof tussen 10.00 en 12.30 uur. Wethouder Rik van der Linden is namens het college aanwezig. Hij zal de aanwezigen toespreken en ter ere een krans leggen bij het Oorlogsmonument. Op zondag 7 mei is er vanaf 10.30 uur een herdenking op Essenhof van de Dordtse militairen die in voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in en rond Dordrecht.