DORDRECHT – Hoe water Dordrecht heeft gevormd? Dit is het thema van twee nieuwe huizenhoge muurschilderingen ‘Verbinding in Tijd’ in Dordrecht. De ene bevindt zich buiten in de poort op de Noordendijk 89 (nabij Wijkpunt De Eendracht), de andere spreidt zich uit over zes verdiepingen aan de binnenkant van Hotel De Watertoren in Dubbeldam. De afsluitende borrel van het project is donderdag 11 mei van 15.00 tot 17.30 uur met een bezoek aan beide muurschilderingen. Elementen uit verleden, heden en toekomst komen terug in de twee muurschilderingen zoals de vroegere balkengaten, het wonderlijke water dat wortels maakt en silhouetten van bewoners als toekomstbeeld. Verbinding in Tijd is een initiatief van cultureel ondernemer Lotti Hesper van Stichting voor de Werkplaats, kunstenaar Elvira van Bochove heeft gezorgd voor het ontwerp en de uitvoering. Kunstenaar Elvira van Bochove: “Een dijk en een watertoren zijn ook echt elementen die met water te maken hebben, dat maakt het extra speciaal om deze muurschilderingen op deze plekken te realiseren.”

Op de muurschildering bij de Noordendijk van 12 x 9 meter van woningcorporatie Trivire verbindt een meanderende waterstroom met vertakkingen als een soort wortelstelsel het beeld uit het verleden met de toekomst. Aan de bovenkant is een deel te zien van een foto uit 1900, van Hendrik Johannes Tollens. Hierop staan de balkengaten aan de Noordendijk, waterbekkens waar houtstammen bewaard bleven. Deze waren een essentieel onderdeel van de houthandel waar eeuwenlang mensen uit de stad hun boterham mee verdienden. Silhouetten van een diversiteit aan mensen die hand in hand in het water staan, laten de wens en noodzaak zien om in gezamenlijkheid met het water te leven. Voor de silhouetten hebben echte bewoners en kinderen uit de wijk model gestaan. Peter van den Berg, wijkregisseur Trivire: “Als woningbouwcorporatie vinden we het belangrijk dat mensen goed nadenken over het gebruik van energie en water. Toen de kans voor de muurschildering met dit thema zich voordeed, hoefden we niet lang na te denken. Bovendien is een lelijke muur nu weer mooi.”

Muurschildering Hotel De Watertoren

Om de ruim 20 meter hoge muurschildering in De Watertoren te bewonderen hoef je geen hotel- of restaurantgast te zijn. Het is een gemeentelijk monument, voor iedereen toegankelijk. Hier is te zien wat de impact van het water is geweest op de vorming van Dordrecht. Het water stroomt van boven naar beneden (de watertoren heeft meer dan zeven verdiepingen). Op drie verdiepingen komt een kaart van het eiland uit een periode van het verleden tot heden. Het water stroomt erlangs en doorheen als een wortelstelsel, onderdeel van de kringloop, door naar de volgende periode. Tom de Saint Aulaire, mede-eigenaar van De Watertoren: “Het thema water (tijdens de St. Elisabethsvloed stond de toren in ondergelopen gebied) en het ontwerp gaven ons het vertrouwen dat het een veelbelovende muurschildering is geworden. Een kijkje in de geschiedenis maar perfect passend bij de industriële look van De Watertoren.”

Verbinding in Tijd is een project van Stichting voor de Werkplaats en mogelijk gemaakt door Erfgoedlijn Waterdriehoek van Provincie Zuid-Holland, woningbouwcorporatie Trivire, Hotel De Watertoren en bewoners en wijkpartners.

Afsluitende borrel 11 mei

Donderdag is de afsluitende borrel. Programma is als volgt:
• 15.00 uur start bij muurschildering Noordendijk ter hoogte van huisnummer 89.
• Aansluitend per eigen fiets of auto naar Hotel de Watertoren aan de Kromme Zandweg 80 in Dubbeldam.
• 16.00-17.30 uur borrel De Watertoren hotel & restaurant. In groepjes bezichtigen muurschildering van 7e tot en met 2e verdieping. Inloop om 15.30 uur.
Projectleider Lotti Hesper: “Een goede locatie vinden was een uitdaging. We gingen van een tunnel of viaduct naar een watertoren én dijk en daarmee twee locaties. Dordrecht vertelt hiermee weer meer over haar relatie met het water. Daar ben ik heel trots op!”