REGIO – In hun vorige levens hadden ze allebei een eigen bedrijf. Toch wilden ze iets anders. Meer zingeving en betekenisvol werk. Ze kozen voor een baan in het onderwijs. Maak kennis met René Kuiper (49), schoolleider en Josta Koppelaar (42), tweedejaarsstudent flexibele duale pabo in Dordrecht.

“Mensen keken mij bij besluiten altijd aan”, vertelt René over zijn vorige baan als ondernemer. “Als schoolleider draag ik ook deze verantwoordelijkheid. Het verschil is, dat ik nu écht samenwerk. Ik geef ruimte aan teamleden om afwegingen en keuzes te maken.” Als elk kind op zijn eigen manier iets geleerd heeft, is het voor René een geslaagde dag. Zo deed een nieuwe leerling met zijn ouders mee aan een bingo tijdens een informatieavond. “Verdrietig vertelde hij dat hij geen prijs had gewonnen. Je hebt wel nieuwe vriendjes ontmoet”, zei ik. “Dus je hebt heel veel gewonnen, concludeerden we samen.” Josta is het hiermee eens. Telkens opnieuw stelt hij zichzelf de vraag: hoe maak ik het zo leuk en leerzaam mogelijk? Hij gaf een rekenles in groep 7 over miljoenen en miljarden. Hij combineerde dit met de nederlaag van Paris Saint-Germain tegen Bayer München. “Deze clubs investeren miljarden in spelers, zonder garantie op overwinning. De les ging zo meer leven bij de kinderen.”

Waarom het onderwijs?
Josta is altijd dienstverlenend bezig geweest: “Jarenlang werkte ik in de horeca en had kort een eigen horecazaak. Daarna ben ik me gaan oriënteren. Ik dacht aan de politie of training geven in de horeca. Toen ik voor het eerst op een basisschool voor de klas stond dacht ik: dit wil ik vaker doen. Eerlijke feedback in het gedrag van kinderen is heel waardevol.” René beaamt dit: “In het onderwijs mag je een glimlach op een kindergezicht toveren. Je geeft echt zin aan je leven. Mensen in het onderwijs zijn doeners. Dat past bij mij. En je krijgt er meer dan een salaris voor terug. Het onderwijs heeft mensen nodig. Misschien wel iemand zoals jij.”

Ook jij kunt de overstap maken
Toe aan iets nieuws? Er zijn volop mogelijkheden om te werken op een basisschool, ook als je een andere achtergrond hebt. Voeg écht iets toe door te kiezen voor een zij-instroomtraject of de (verkorte) deeltijd-PABO. Hogeschool Inholland verzorgt de opleidingen tot leerkracht voor de Drechtsteden.
Nieuwsgierig? Ga naar passievooronderwijsdrechtsteden.nl(/carriereswitch-naar-het-onderwijs).

Campagnekrant
Alle leerlingen van de tachtig basisscholen (van dertien schoolbesturen), die in de regio samenwerken binnen Passie voor Onderwijs Drechtsteden krijgen deze week een nieuwe editie van het campagnekrantje mee. Daarin is meer informatie te vinden over (zij-)instromen in het basisonderwijs en lees je ervaringsverhalen van mensen die de stap maken of hebben gemaakt. De krant is bedoeld om hun ouders te enthousiasmeren voor het maken van de overstap naar werk in het onderwijs.