Ze glimmen van trots bij FC Dordrecht. Helaas niet door een kampioenschap of andere mooie sportprestatie, maar omdat ze komende vrijdagavond de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het betaalde voetbal hopen te spelen. Dat gaat sowieso niet lukken, omdat er bijvoorbeeld speciaal voor dit duel nieuwe shirts gemaakt zijn. Een kniesoor die daar op let, want – eerlijk is eerlijk – het klinkt allemaal hartstikke sympathiek. En dat is het ook, wie kan er tegen zijn? Toch heb ik er flink jeuk van gekregen en blijf maar achter m’n oren krabben.

Tegenstander TOP Oss komt op de fiets, de scheids lopend, de politie te paard en verslaggevers Arco (AD) en Corrado (RTV Dordrecht) samen op de tandem. De toeschouwers moeten ook milieuvriendelijk komen en gaan. Het stadion is al uitverkocht. Een paar sponsors hebben alle kaarten opgekocht. Of het aan de Krommedijk echt vol zit gaan we zien; een duel tussen twee teams uit de kelder van het betaald voetbal nodigt niet echt uit. En dit verklaart dus mijn jeuk; geef mij maar een goeie pot voetbal van een club met ambitie in een mooi stadion met een dak vol zonnepanelen.

De ambitie van FC Dordrecht is de laatste jaren nogal gericht op randgebeuren. Dat verhult het falen op waar de focus op moet liggen; ze kunnen daar beter lullen dan voetballen. Ze hebben onder meer een innovatief manager en een commercieel creatief manager in dienst. Van dat soort benamingen krijg ik ook jeuk. Uit zulke breinen werd Energiek Dordt geboren. Dit is een samenwerking tussen de FC, bedrijven, overheid, onderwijs en maatschappelijke organisaties in de Drechtsteden, die (ze zeggen dat echt) het onmogelijke mogelijk maakt voor onze toekomst en volgende generaties.

Energiek Dordt is zo’n ontzettend sympathiek initiatief dat iedereen er aan mee wil doen. Bedrijfsbobo’s en politici staan dus in de rij om hun waardering uit te spreken voor de eerste klimaatneutrale wedstrijd. Kost natuurlijk niet zoveel. Ik ben benieuwd of ze ook zo energiek geld willen steken in een fatsoenlijk, klimaatneutraal stadion. Of dat onmogelijke mogelijk wordt waag ik te betwijfelen. Gelukkig gaat de FC óók energiek samenwerken met de landskampioen. Dat levert hoogstwaarschijnlijk wel wat op voor waar het echt om gaat; het voetbal dus.

Thijs Blom