DORDRECHT – Een goed ontbijt is een voedzame start van de dag. Het zorgt voor genoeg energie, concentratie en vitaliteit en bestaat uit alle nodige voedingstoffen. De praktijk laat echter zien dat deze belangrijke maaltijd vaak geen aandacht krijgt of zelfs wordt overgeslagen. Omdat een goed gezond ontbijt om verschillende reden niet vanzelfsprekend is, hebben Toppie Dordrecht, SOC en Weizigt de handen ineen geslagen voor een nieuw project Wereldontbijt waar De Wereldwijzer aan mee doet.

Leerlingen uit groep 6/7 en 8 van basisschool De Wereldwijzer gaan aan de slag met recepten uit allerlei verschillende culturen om te ontdekken welke verschillende vormen deze maaltijd kan hebben. In een reeks van vier lessen ontdekken zij hoe een ontbijtje er op verschillende plekken van de wereld uitziet, hoe dit smaakt en hoe je dit zelf maakt. Door gebruik te maken van slimme eetwissels, leren ze hoe je deze ontbijtjes vervolgens net wat gezonder en voedzamer kan maken.
Om de leerlingen ook een stuk achtergrondinformatie mee te geven, wordt in de lessen ook de Schijf van Vijf behandeld. Door zowel zelf aan de slag te gaan met de recepten als te leren over gezonde voeding, wordt de impact van het project groter en is er een veel grotere kans dat de leerlingen thuis het ontbijten voort zullen zetten.

Kookboek
Nadat de leerlingen allerlei verschillende ontbijtjes hebben gekookt en geproefd, gaan ze samen aan de slag met het ontwikkelen van een kookboek. Deze recepten komen van de leerlingen zelf. Daarmee zal het kookboek een mix worden van verschillende recepten uit verschillende culturen. Ook gaan de leerlingen zelf aan de slag met de vormgeving van het kookboek. Kortom: een kookboek vol ontbijtrecepten voor de leerlingen én door de leerlingen.

Eten brengt mensen samen
In navolging van twee succesvolle reeksen van het project ‘De keuken van..’, een initiatief van Toppie Dordrecht, richt een derde reeks zich op de meest belangrijke maaltijd van de dag: het ontbijt. Voor deze reeks zocht Toppie Dordrecht de samenwerking met het projectteam ‘Viering 10 jaar Energiehuis’. Deze viering werd op zaterdag 13 mei afgetrapt met een groots ontbijt voor de wijken rondom het Energiehuis. Dit feestelijke ontbijt, waarbij sociale cohesie centraal staat, vormt een belangrijk onderdeel van het activiteitenprogramma van Wereldontbijt op de Wereldwijzer.