Coworkingruimten zijn gedeelde werkplekken waar professionals uit verschillende bedrijven en sectoren samenkomen om te werken. Vergeleken met traditionele kantooromgevingen bieden ze verschillende voordelen. Steeds meer zie je bedrijvencentra de deuren openen.

En daar is de stijgende trend van freelancers niet vreemd aan. Nederland is het land waar de toename van zzp’ers en freelancers het grootst is. Ongeveer 12% van de werkende bevolking. Normaal dus dat er steeds meer nood is aan gemeenschappelijke kantoren. Dat betekent dat er ongeveer 1.2 miljoen Nederlanders zijn die een zelfstandige activiteit uitoefenen zonder personeel.

Maar er is ook een trend om werknemers in een ruimte voor coworkers onder te brengen. Het is een oplossing voor de thuiswerkers die niet over voldoende infrastructuur beschikken. Het aantal thuiswerkers is de afgelopen jaren gestegen van 30 naar ruim 40%. De meesten werken hybride (gemiddeld één dag per week thuis).

Coworking in Haarlem
En niet alleen in steden zoals Amsterdam of Rotterdam kun je coworken. Ook in andere steden vind je coworking, Haarlem is hier een goed voorbeeld van. Haarlemmermeer beschikt over niet minder dan 1.360.500 m² kantoorruimte die kan gehuurd worden. Dat is 81% van alle oppervlakte die er in totaal te huur zijn. Haarlemmermeer is na Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, een van de grootste aanbieders van kantoorruimte. Laten we even ontdekken waar je in Haarlem zoal terecht kunt voor coworkingruimten.

Seinwezen:
Dit is een populaire coworkingruimte in Haarlem, gelegen nabij het station. Het biedt flexibele werkplekken, vergaderruimtes en evenementenruimtes. Ze hebben een levendige gemeenschap van creatieve professionals die hier aan coworking doen.

CeeCee:
Deze coworkingruimte en creatieve hub ligt in het centrum van Haarlem. Ze bieden werkplekken, vergaderruimtes en een inspirerende omgeving voor professionals uit verschillende sectoren.

Bink36 Haarlem:
Bink36 is onderdeel van een groter coworkingconcept en biedt flexibele werkplekken en vergaderruimtes. Ze hebben verschillende locaties in Haarlem en bieden moderne faciliteiten voor freelancers en bedrijven.

Spaces Haarlem:
De faciliteit is gevestigd in een gerenoveerd pand in het centrum van Haarlem. Ze bieden flexibele werkplekken, vergaderruimtes. Ze hebben ook regelmatig evenementen en netwerkmogelijkheden.

DOK Haarlem:
DOK Haarlem is een coworkingruimte en zakelijk servicecentrum. Ze bieden werkplekken, vergaderruimtes en ondersteunende diensten voor ondernemers.

Waarom zou je gaan coworken?
Hieronder vind je enkele voorbeelden van de voordelen van coworken.

Samenwerking en netwerkmogelijkheden
Coworkingruimten brengen professionals uit verschillende vakgebieden samen, waardoor er mogelijkheden ontstaan voor samenwerking. Je kunt gemakkelijk nieuwe contacten leggen, ideeën uitwisselen en potentiële partners of klanten ontmoeten.

Flexibiliteit
Coworkingruimten bieden flexibele opties, zoals maandelijkse lidmaatschappen of dagpassen. Dit stelt mensen in staat om de werkplek te kiezen die het beste past bij hun behoeften en budget. Bovendien zijn coworkingruimten vaak 24/7 toegankelijk, waardoor je kunt werken op tijden die voor jou het beste werken.

Kostenbesparing
Voor individuen en kleine bedrijven kunnen coworkingruimten kostenefficiënter zijn dan het huren van een eigen kantoorruimte. In plaats van te investeren in huur, nutsvoorzieningen en kantoormeubilair, deel je de kosten met andere huurders. Dit kan vooral gunstig zijn voor startende ondernemers en freelancers met beperkte middelen.

Gemeenschapsgevoel
Werken in een coworkingruimte kan een gevoel van gemeenschap en verbondenheid creëren. Je bent omringd door gelijkgestemde professionals en kunt deelnemen aan gemeenschappelijke evenementen, workshops en sociale activiteiten. Dit kan de eenzaamheid verminderen die gepaard kan gaan met het werken als freelancer of zelfstandige.

Professionele voorzieningen
Coworkingruimten bieden vaak professionele voorzieningen zoals snel internet, printers, kopieerapparaten en audiovisuele apparatuur. Deze faciliteiten zijn beschikbaar voor alle leden, wat de efficiëntie kan vergroten en de behoefte aan dure apparatuur kan verminderen.

Toch nog een laatste opmerking
Het is belangrijk op te merken dat de ervaringen en voordelen van coworkingruimten niet overal dezelfde zijn. Het is dus raadzaam om verschillende coworkingruimten te verkennen en te evalueren welke het beste aansluit bij je eigen behoeften en werkstijl.