De naakte waarheid stond vorige week zwart op wit in een berichtje van de gemeente Dordrecht. Blootlopen kan vanaf 1 januari 2026 niet meer op ons Eiland. Naturistencamping De Ammoniet, waar dat al meer dan veertig jaar wel kan, moet dan namelijk plaats maken voor woningbouw. Dat besloot de gemeente, die het terrein in blote eigendom heeft, al in 2018, maar zolang er geen concrete uitvoering aan dat plan gegeven wordt mocht er nog even doorgegaan worden met naakt recreëren. En in de tussentijd werd gezocht naar een andere locatie.

Er werd op het hele Eiland van Dordt welgeteld één alternatieve plek gevonden, die voldeed aan de wensen der bloteriken, maar toen het puntje bij paaltje kwam moest de club met de billen bloot; ze konden de huurprijs niet ophoesten. Of wilden ze zich gewoon niet laten uitkleden? Hun vertrek is dus nakend. Eigenlijk snap ik dat niet zo goed, een clubje mensen die graag in Adams- of Eva’s kostuum kamperen, dat moet toch op allerlei plekken mogelijk zijn? Of zouden ze met hun wensenpakket de gemeente het hemd van het lijf vragen?

Als ik de federatie van naturisten mag geloven hebben twee-en-half miljoen mensen in ons land aandrang om naakt te recreëren. Maar volgens artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht mag dat vrijwel nergens. Daar zakt toch je broek van af. Waarom mogen mensen anno 2023 niet blootlopen? OK, je kunt het overdrijven. Zo zag ik ooit op een gure herfstdag een kerel op het naaktstrand met een dikke wollen trui en daaronder niets. Nou ja, er hing een indrukwekkend stuk gereedschap. Maar goed, in de huidige tropische omstandigheden loop ik ook liever in m’n blote kont dan in een lange broek.

Naturisten vechten voor maatschappelijke acceptatie met hun slogan dat “bloot gewoon is en gewoon blijft”. Zo op het blote oog niks mis mee. Ook wat mij betreft liever naakt dan namaak! Ik geef mij over privé zaken niet graag bloot, maar neemt u van mij aan dat ik zonder kleren geboren ben. Wie eigenlijk niet? Bloot is dus best gewoon. Gemeente en naaktlopers hebben nog twee-en-half jaar de tijd om gewoon een plekkie te vinden waar ze open en bloot mogen zijn. Het wachten is op de eerste naaktdemonstratie.

Thijs