Luchtfilters spelen een belangrijke rol in hoe een auto presteert. Een luchtfilter heeft niet alleen invloed op de motorprestaties, maar ook op de werking van de auto zelf.

Deze filters voorkomen dat zaken als vuil, verontreinigingen en vuil in je motor terechtkomen. Als deze verontreinigingen van buitenaf onderdelen binnendringen waar lucht en vloeistoffen doorheen stromen, kunnen onderdelen zoals brandstofleidingen, de radiateur of zelfs de motor worden aangetast.

Het luchtfilter van besteonderdelen.nl speelt een belangrijke rol in de auto en het wordt aanbevolen om het luchtfilter elke 12 maanden of na ongeveer 19.000 kilometer te vervangen.

Microscopische deeltjes vuil, zand of wegvuil kunnen de motorprestaties verminderen en interne schade veroorzaken aan de bewegende onderdelen binnenin. Het luchtfilter zorgt ervoor dat onzuiverheden in de lucht niet in de motor terechtkomen. Een vuil luchtfilter kan de prestaties van je auto verminderen en het brandstofverbruik verlagen. Het luchtfilter van je auto moet tijdens elke preventieve onderhoudsbeurt worden gecontroleerd door je plaatselijke monteur. Vergeet niet het filter te vervangen volgens de aanbevolen onderhoudsintervallen in de handleiding.

Volgens onze experts zijn dit de tekenen die erop wijzen dat het tijd is om het luchtfilter van je auto te vervangen:

  • Het filter ziet er vuil of verstopt uit
  • De motor slaat vaak af
  • De auto accelereert langzaam of start niet meteen
  • Er komt zwarte rook uit de uitlaatpijp
  • Je auto aarzelt tijdens het rijden
  • Het brandstofverbruik van de auto is gedaald
  • Het motorcontrolelampje van je auto is gaan branden

Papieren filters: Dit zijn de meest voorkomende en betaalbare soorten filters die tegenwoordig verkrijgbaar zijn in de auto-industrie. Ze zijn echter het beste voor kleine auto’s en gebieden waar niet veel stof opstijgt. Papieren filters worden niet aanbevolen voor plaatsen met veel vervuiling. Ze zijn niet herbruikbaar, d.w.z. kunnen niet twee keer worden gebruikt, en moeten regelmatig worden vervangen.

Gaasfilters: Deze filters hebben een relatief langere levensduur en zijn ook wasbaar. Ze kunnen verder worden ingedeeld in twee categorieën: Geolied gaas en synthetisch droog. De eerste categorie is vrij populair bij de massa omdat ze pas na 8000 km een onderhoudsbeurt nodig hebben, terwijl de tweede categorie regelmatig moet worden gereinigd. Ze moeten goed geolied worden om er het beste uit te halen.

Schuimfilters: Over het algemeen zie je schuimfilters niet als het primaire filter van je auto. In feite worden deze filters gebruikt als een extra beschermingslaag voor de luchtfilter van je auto tegen stof en vuil. De stofdeeltjes moeten eerst door het schuim heen voordat ze het luchtfilter kunnen binnendringen en daarom dient het als bescherming voor het filter van je auto. Als je naar grasmaaiers kijkt, kun je dit filter vinden. Sommige autofabrikanten bieden nu echter schuim om het luchtfilter aan.