Ben jij op zoek naar je droombaan? Als je de ideale vacature hebt gevonden, dan wil je natuurlijk zorgen dat je wordt aangenomen. Een sollicitatiegesprek is vaak de eerste stap naar het verkrijgen van de positie. Gelukkig is er veel dat je kunt doen om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Wij geven je 6 tips om te zorgen dat jij degene bent die voor de functie wordt gekozen!

1. IJzersterk cv

Een ijzersterk cv is essentieel bij het solliciteren naar een baan, want het is je visitekaartje. Je cv kun je zien als een samenvatting van wie jij bent en welke kwaliteiten je hebt. Met een ijzersterk cv kun je echt indruk maken op je toekomstige werkgever. Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk en goed gestructureerd is, met relevante informatie zoals opleiding, werkervaring en vaardigheden. Gebruik ook actiegerichte woorden en kwantificeerbare resultaten om potentiële werkgevers te laten zien wat jij kunt bijdragen. Zorg ook dat je het goede soort cv schrijft voor de door jou beoogde vacature. Een creatief cv is ziet er namelijk toch anders uit dan een zakelijk cv. Kan je wel wat hulp en tips gebruiken om een cv te schrijven waar je mee binnenkomt? Kijk dan op Cvtips.nl!

2. Motivatiebrief

Een motivatiebrief maakt ook deel uit van het schriftelijke deel van je sollicitatie. Een goede motivatiebrief kan nou net dat verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Schrijf een persoonlijke brief waarin je laat zien waarom je geïnteresseerd bent in de functie en waarom jij de juiste kandidaat bent. Verwijs naar specifieke ervaringen of vaardigheden die relevant zijn voor de functie en maak gebruik van een professionele schrijfstijl. Heb je hulp nodig bij het opstellen van je cv en/of motivatiebrief? In Dordrecht kun je voor persoonlijke hulp bij sollicitatie terecht in het Werkcafé.

3. Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Yes! Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Dan is het essentieel om je goed voor te bereiden. Verdiep je in de onderneming waar je komt te werken als je wordt aangenomen en eventuele andere zaken die van belang zijn. Denk daarbij aan politieke, maatschappelijke of technische ontwikkelingen die actueel zijn in jouw vakgebied of die van invloed zijn op de onderneming/werkomgeving. Dit laat zien dat je weet waar je over praat en dat je mee kunt denken in het belang van de onderneming.

4. Je uiterlijk

Je uiterlijk is erg belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek, omdat het de eerste indruk bepaalt die je achterlaat. Kleed je professioneel en gepast voor de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Zorg ervoor dat je verzorgd overkomt met netjes gekamd haar, schone kleding en gepaste accessoires. Verdiep je in de dresscode op je werkplek, zodat je niet over- of underdressed op je gesprek verschijnt.

5. Het gesprek

Het sollicitatiegesprek is het moment om te laten zien wie je bent en wat je kunt. Zoals we bij punt 3 al zeiden: bereid jezelf voor door onderzoek te doen naar het bedrijf en de functie, zodat je goed voorbereid bent om vragen te beantwoorden. Wees zelfverzekerd tijdens het gesprek en luister actief naar de interviewer. Stel ook zelf vragen om meer te weten te komen over het bedrijf. Ben je erg zenuwachtig? Probeer dan, voordat je vertrekt van huis, wat ontspanningsoefeningen te doen. Je zal merken dat dit enorm scheelt. Zorg ook dat je op tijd gaat slapen de avond ervoor, zodat je uitgerust op de afspraak aankomt. Tijdens het gesprek is het belangrijk om gemotiveerd, bekwaam en geïnteresseerd over te komen. Toch is het daarbij essentieel dat je niet geforceerd doet en zo veel mogelijk jezelf bent. Last, but not least, zorg ervoor dat je niet te laat komt!

6. Follow-up

Een follow-up na het sollicitatiegesprek kan een positieve indruk achterlaten bij potentiële werkgevers. Bovendien zorgt het ervoor dat je nogmaals ‘in het vizier’ van je werkgever komt en zal hij zich jou dus eerder herinneren. Stuur binnen 24 uur na het gesprek een bedankbriefje per e-mail om je waardering uit te spreken voor de gelegenheid om te solliciteren. Dit toont aan dat je interesse hebt in de functie en het bedrijf. Blijf daarnaast geduldig en wacht op een reactie van de werkgever.

Door deze vijf tips te volgen, kun je je sollicitatie tot een succes maken. Een ijzersterk cv, een overtuigende motivatiebrief, een gepaste uitstraling tijdens het gesprek, goed voorbereid zijn op het gesprek en een follow-up kunnen allemaal bijdragen aan het creëren van een positieve indruk bij potentiële werkgevers. Vergeet niet om ook zelfvertrouwen uit te stralen en authentiek te blijven tijdens het hele proces.