DORDRECHT – De jongste leerlingen laten zoeken naar ‘de Super Six’ op hun schoolplein, in hun eigen tuin of balkon. Het kinderboek De Tuin met Stip van de Dordtse schrijfster Anneke van Veen helpt hen daarbij en laat zien wat je kunt doen om deze dieren in je tuin te krijgen: door te vergroenen. Bij het boek is lesmateriaal ontwikkeld dat in ten minste 24 gemeenten gebruikt gaat worden. Wethouder Tanja de Jonge nam het lespakket in ontvangst bij Kindercampus Mozaïek. (Foto: Vereniging GDO)

Vrijwel alle gemeenten werken aan vergroening om wateroverlast en hittestress tegen te gaan en ter bevordering van de biodiversiteit. In De Tuin met Stip landt het lieveheersbeestje Stip in een stenen tuin. Deze wordt omgevormd tot een groene oase, waarna alle vriendjes van Stip zich melden: Worm, Kikker, Bij, Vlinder, Merel en Egel. Deze diertjes vormen de Super Six, zoals de Big Five bij een safari, van een groene- en waterrijke tuin.

Groenblauw

Het boekje en het lesmateriaal nodigt jonge kinderen uit om in hun directe omgeving de Super Six te ontdekken. En het draagt bij aan bewustwording bij kind en ouder van het belang van een groene tuin. “Heel mooi, dit initiatief van een Dordtse schrijfster en ons eigen Duurzaamheidscentrum Weizigt. En dat het als eerste in onze stad wordt gebruikt. Het is een leuke aanvulling voor de jongste kinderen op ons groenblauwe beleid”, zei wethouder De Jonge bij de presentatie.

Samenwerking

Duurzaamheidscentrum Weizigt heeft het initiatief genomen om samen met 23 andere NME-centra in het land lesmateriaal te laten ontwikkelen, passend bij het kinderboek, dat is net als het lesmateriaal fraai vormgegeven door Merike van de Vijver. De deelnemende centra zijn lid van de Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling, een netwerk van natuur- en duurzaamheidscentra en gemeenten.

Schooltuin

De kinderen van groep 1 en 2 van Mozaïek weten al heel goed wat er vliegt en kruipt. Hun lokaal grenst aan een groen gedeelte van het schoolplein. Leerkracht Diana van der Ree: “Onze leerlingen mogen spelen en opdrachtjes doen in de tuin. We zien de tuin elk jaar groeien en drukker worden met vogels en insecten. Dit nieuwe lesmateriaal stimuleert hen om de Big Six te gaan zoeken.”

Het boekje De Tuin met Stip is in Dordrecht ook verkrijgbaar bij kinderboekhandel De Giraf.

 

Op de foto: Schrijfster Anneke van Veen, Suzanne Stolk van Weizigt en wethouder Tanja de Jonge bij de presentatie van het lesmateriaal.