Op de radio hoorde ik allerlei straatreacties op het door hem zelf aangekondigde vertrek van onze minister-president. Die kwamen er kort gezegd op neer dat niemand er van wakker ligt. Gevraagd naar een geschikte opvolger kwam weer angstig vaak voorbij dat dat niet boeit omdat die hele politiek één pot nat is. Maar dat is toch echt niet zo. Je hebt er namelijk héél wonderlijke wezens tussen zitten. Eén daarvan was staatssecretaris voor volksgezondheid, welzijn en sport en als er eentje is van dit kabinet die ik echt niet meer terug hoop te zien is hij het wel.

Zoals u weet vind ik dat verbieden eigenlijk verboden moet worden, maar het is altijd nog beter dan nieuwe regeltjes en nieuwe belastingen verzinnen. Zo zie ik liever een totaal verbod op plastic verpakkingen dan die toeslagen. Keurige man overigens, die Maarten uit Utrecht van een door mij zeker gerespecteerde partij (de ChristenUnie), maar juist hij orakelt er tomeloos op los in de drang om ons en vooral onze kinderen gezonder te krijgen dan we zijn. Een nobel streven. Hij wil bijvoorbeeld alcohol uit de sportkantine verbannen. Mocht hij zijn zin krijgen, dan voorspel ik u de ondergang van driekwart van de sportverenigingen in ons land.

Nu het kabinet gevallen is, verdwijnt dat idee in een hopelijk hele diepe lade. Maar op z’n bureau ligt wel een wetsvoorstel klaar dat gemeenten de bevoegdheid geeft om de vestiging van een fastfoodbedrijf of snackbar te verbieden, bijvoorbeeld omdat die te dichtbij een school komt. De juridische definitie van dichtbij lijkt me een dingetje. Ook zou de verkoop van ongezonde waren in de horeca verboden moeten kunnen worden. Dat je dezelfde troep wél in de supermarkt mag kopen en dus niks oplost, dat lijkt me ook nog wel een dingetje. Maar wie ons gezond wil hebben dendert door.

Kent u die mop van de suikertaks en de nul procent btw op groente en fruit, die er zouden komen? Die komen dus niet. Het bleek onder meer een dingetje om een juridische definitie te verzinnen van wat je precies onder groente en fruit verstaat. Iets van geleerd? Welnee, voor die nieuwe wet moet immers een juridische definitie worden verzonnen van ongezonde waren. Weer zo’n dingetje. En wordt de bitterbal dan verboden of krijgen we bitterbalbelasting? Kabinetten die zich bezig houden met dit soort kansloos geneuzel mogen van mij gerust vallen. In het najaar maar eens zien wie problemen wat realistischer aan wil pakken.

Thijs