DORDRECHT- Na de onheilsboodschap over de onvermijdelijke stilstand van molen Kyck over den Dyck eerder deze week vanwege een kapotte spil, konden de molenaars zaterdag in elk geval voor elkaar krijgen dat de wieken toch weer kunnen draaien. “Malen kan nog steeds niet, de problemen met de koningsspil hebben we nog steeds”, aldus één van de molenaars. “Maar voor het publiek blijven we een molen met bewegende wieken en zo weten mensen dat we open zijn. Totdat de koningsspil gemaakt is draaien we voor de prins, zoals dar genoemd wordt.”

Draaien ‘voor de prins’?
Molenaars van de Kyck over den Dyck vertellen bezoekers altijd graag het verhaal dat de molen soms draait voor de prins. Wat zoveel betekent als dat de wieken wel draaien maar er zo weinig wind is dat de maalstenen ‘niet in het werk’ kunnen komen. Dan kan er dus niet op de wind gemalen worden en draaien de wieken ‘ werkenloos’. De tegenslag met de koningsspil gaat nog weken duren. 

Door koningsspil (de centrale as) los te koppelen van de wiekenas kunnen de wieken sinds zaterdagmiddag wel draaien. Dat ziet er natuurlijk veel leuker en levendiger uit dan een molen met goede wieken, die stilstaat. Na de bouwvakvakantie kunnen de molenmakers uit Schiedam – de vaste experts die de Kyck over den Dyck altijd bijstaan – gaan kijken wat er aan het probleem gedaan moet worden en dat dan maken.

Op de maalzolder hoorden de molenaars afgelopen week een kermend geluid. Na onderzoek ontdekten ze een enorm probleem met de koningsspil, een essentieel onderdeel van de historische windmolen. Deze kolossale houten boomstam weegt zo’n 1.500 kg en moet gerepareerd worden. De wieken werden stilgezet en uiteraard ook de maalstenen. De molenaars verwachten dat de molen de komende zes à zeven weken in ieder geval niet zal kunnen malen. Door het gewicht en omvang van de spil is speciaal hijsmaterieel nodig. De kosten hopen ze uit de onderhoudssubsidie te kunnen betalen. De actie ‘Voeg een meter toe!’ voor het Restauratiefonds van dit iconische monument gaat door. (Archieffoto : Stolk Fotografie, ).