DORDRECHT – Het was een bijzondere ontdekking voor de Dordtse Marian van Pelt. Ze blijkt over een gouden pennetje te beschikken. Die zet ze in om een lach op een kindergezicht te toveren. Hoe zij dat doet? Ze heeft ansichtkaarten gemaakt, speciaal voor kinderen die zo een mooie belevenis via de post kunnen krijgen. Uitgeschreven is Marian nog lang niet. Ze is nog maar net begonnen.

Bijna twintig jaar werkte Marian als HR-medewerker tot ze ziek thuis kwam te zitten. Een onzekere periode, waaruit ze langzaam maar zeker opkrabbelde. De oorsprong van haar ansichtkaarten ligt bij een bezoek aan een oud-collega. “Hij vertelde me dat hij zijn ernstig zieke kleinkind, waar het nu gelukkig weer goed meegaat, elke dag een kaartje stuurde met een stukje van een zelfgeschreven verhaal erop. Ik vond dat zó bijzonder. Ik kreeg er kippenvel van! ‘Daar moet hij wat mee doen’, dacht ik meteen maar mijn oud-collega had daar geen tijd voor.” Marian daarentegen wel, maar schrijven, dat had zij nog niet eerder gedaan. “Ik dacht aan al die andere kindjes, die ziek zijn of om een andere reden een mooie ‘belevenis’ heel goed kunnen gebruiken, en besloot zelf in de pen te klimmen en vrolijke verhalen te schrijven. Wat bleek? Die vloeien zo uit mijn vingers. Het voelde eerst heel raar, dat het me totaal geen moeite kostte”, vertelt ze. Haar geheim? “Denk aan het kind in jezelf. Dan is het makkelijk inbeelden. In korte tijd had ik zes verhalen op papier, de eerste was de avonturen van Panda.”

Ideeën genoeg
Om het verhaal (opgesplitst) op ansichtkaarten uit te kunnen geven, was Marians volgende stap: de zoektocht naar een illustrator. “Het is natuurlijk belangrijk dat de illustraties passen bij het verhaal. Ieder kaartje, heeft tot de laatste in de reeks, een open einde. Het verhaal Panda bestaat bijvoorbeeld uit 24 kaarten.” Die verkoopt Marian via haar bedrijf Verhaaltjes Enzo dat zij vorig jaar januari oprichtte. Een spannende stap, helemaal in combinatie met een studie die zij oppakte. “Ik ontdekte, ook in die tijd, dat ik de psyche van de mens heel interessant vind, wat men beweegt. Als mooie tegenhanger van de kinderverhalen ben ik een 4-jarige opleiding gaan volgen tot psychodynamisch therapeut. Het is heerlijk om mijzelf beter te leren kennen en ik kan niet wachten om straks, over twee jaar of eerder, andere mensen te gaan ondersteunen om ook met zichzelf aan de slag te gaan!”

Inmiddels zijn er meerdere ansichtkaarten reeksen te bestellen. “Ook heb ik een verhaal geschreven voor een kookboek van IKC De Wereldwijzer. Ik heb nog heel veel ideeën op de plank liggen en ik wil de kaartenreeks ook in iets korte delen uit gaan geven.” De ansichtkaarten van Marian zijn te zien (en te bestellen) op www.verhaaltjes-enzo.nl.