DORDRECHT – Gerhard Lentink – Dwarsdoorsnede van een oeuvre, is de titel van een expositie die zaterdag in de Dordtse Kunstkerk van start ging. Bij zowel de deur in de Museumstraat als die in het Augustijnenkamp vormde zich een lange rij belangstellenden.

De expositie Dwarsdoorsnede van een oeuvre is de tot nu toe grootste solo-expositie in Dordrecht van Gerhard Lentink. De kunstenaar is in Deventer geboren, maar woont en werkt al jaren in Dordrecht. Met de tentoonstelling blikt Lentink terug op veertig jaar kunstenaarschap.
Omdat zijn kunstwerken vaak indrukwekkend van formaat zijn, bleek het soms een hele toer om deze tentoonstelling goed in te richten, vertelt artistiek directeur van Kunstkerk Boris Gunst tijdens de opening. Hij leerde Lentink nog beter kennen tijdens het inrichten van de expositie en dan vooral tijdens het opstellen van Lentinks Opus 26. ‘Het beeld De Circassische bestaat uit twee delen, waarvan de lijnen die het achterste deel dragen in het plafond verdwijnen,’ legt Gunst uit. ‘Ik heb nog nooit een expositie ingericht met een kunstenaar die zo tot op de millimeter nauwkeurig werkt.’
Die nauwkeurigheid van werken brengt ook Rob Smolders ter sprake, die de expositie opende. Smolders is schrijver, recensent en oud museumdirecteur van De Wieger in Deurne. ‘De mens is een levend wezen, maar kunst kan dat bevriezen. Gerhard beheerst de kunst om de menselijke beweging op heel nauwkeurige wijze stil te laten staan. Dat is een bijzondere eigenschap.’

Gerhard Lentink – Dwarsdoorsnede van een oeuvre is te zien tot 30 november in Kunstkerk, Museumstraat 65 in Dordrecht. Open van donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur.