DORDRECHT – De milieudienst DCMR trof in mei trifluorazijnzuur (TFA) aan in het afvalwater dat Chemours loost op het riool. Het lozen van deze stof valt buiten de milieuvergunning van het bedrijf. TFA is een PFAS-verbinding die het RIVM indeelt als potentieel ‘zeer zorgwekkende stof’. De milieudienst en de provincie Zuid-Holland willen dat de lozing onmiddellijk stopt. (Foto’s: Stolk Fotografie).

DCMR heeft deze week een last onder dwangsom opgelegd aan Chemours voor het lozen van TFA. Als het bedrijf niet stopt met de onvergunde lozing dan moet het bedrijf de opgelegde dwangsom betalen. DCMR laat het afvalwater van het Dordtse bedrijf de komende tijd analyseren door een onafhankelijk laboratorium. Als na vier maanden blijkt dat Chemours nog steeds onvergund TFA loost, gaat de milieudienst dwangsommen innen. Het gaat om 125.000 euro per geconstateerde overtreding met een maximum van 1.250.000 euro.

Aangifte
Afgelopen vrijdag was er een openbare hoorzitting door de Provincie in het Dordtse stadhuis. De hoorzitting, waarbij veel publiek aanwezig was en insprak, was bedoeld om de Statenleden van de Commissie Klimaat, Natuur en Milieu te informeren. Vandaag volgt er, na het vervolg van de hoorzitting, een debat in het Provinciehuis. Daarnaast lopen er twee rechtszaken: één van de gemeenten in de Drechtsteden en één van omwonenden tegen Chemours. Burgemeester Wouter Kolff heeft maandag aangifte gedaan bij de politie vanwege het opduiken van geheime documenten in de zaak tegen Chemours.