DORDRECHT – Veel mensen vinden lezen en schrijven moeilijk en daardoor ook het omgaan met de computer. Toch moeten we allemaal steeds meer dingen met de computer regelen. De overheid gebruikt vaak lastige taal. Het ziekenhuis soms ook. De Bibliotheek AanZet en het Albert Schweitzer ziekenhuis willen hier graag bij helpen. Van 11 tot en met 14 september staat er een kraampje in het ziekenhuis in Dordrecht en Zwijndrecht. Het namelijk de Week van Lezen en Schrijven. (Fotoยดs: Stolk Fotografie)

In het kraampje wordt onder meer uitgelegd hoe โ€˜MijnASzโ€™ werkt. Dit is de website waar patiรซnten allerlei ziekenhuiszaken kunnen regelen. Je kunt hiermee afspraken maken en recepten aanvragen, of folders lezen en brieven van de artsen bekijken. Voor MijnASz is een DigiD nodig. Ook bij het aanvragen daarvan is hulp aanwezig in de kraam.

Niet goed zijn met lezen en schrijven is niet iets om je voor te schamen. Eรฉn op de zes mensen in Nederland heeft er namelijk moeite mee. Er is ook nog iets leuks bij de kraam: een fotohokje. Daar kan de bezoeker een boekenlegger maken met zichzelf erop. Na de Week van Lezen en Schrijven gaat de hulp van bieb gewoon door. Regelmatig kunnen mensen daar terecht voor hulp: bijvoorbeeld bij een toeslag aanvragen, of als ze een brief van de Belastingdienst niet goed begrijpen. Ook geeft de bieb taallessen voor iedereen die (beter) Nederlands wil leren.