DORDRECHT – Sinds 1 juli is in Dordrecht een nieuw beleid van kracht rond de verspreiding van ongeadresseerd reclamedrukwerk. De belangrijkste wijziging: folders mogen vanaf deze datum alleen bezorgd worden bij adressen waar een JA-sticker op de brievenbus is geplakt. Dat blijkt deels nog wel even een kwestie van wennen. (Foto: Stolk Fotografie)

Het nieuwe folderbeleid heeft als belangrijkste doel om papierverspilling tegen te gaan. Veel folders belanden ongelezen bij het oud papier, wat met dit nieuwe beleid voorkomen kan worden. Alleen mensen die echt nog folders willen ontvangen, geven dat aan door de sticker te plakken. In de praktijk, verschillende gemeentes gingen Dordrecht al voor, levert het tientallen procenten minder papierafval op. Om een indruk te geven: Milieu Centraal dat er jaarlijks 25 tot 35 kilo papier in de vorm van reclamedrukwerk per adres wordt verspreid. Opgeteld gaat het dus om gigantische hoeveelheden.

Klachten over ongewenste folders

Dordt Centraal is per 1 juli gestopt met de verspreiding van folders. Tot die datum werden samen met de woensdagkrant, die wel op alle adressen bezorgd blijft worden (tenzij er een NEE/NEE-sticker op de bus zit) wekelijks maximaal drie folders huis-aan-huis meeverspreid. Met het nieuwe folderbeleid, waarbij in de praktijk maar een bescheiden deel (maximaal 30 procent, blijkt in andere gemeentes) van de bewoners een JA-sticker blijkt te plakken, wordt dit te ingewikkeld. Bovendien draagt Dordt Centraal graag zijn steentje bij aan het tegengaan van papierverspilling. Verschillende partijen die overigens in het verleden hun folder verspreidden via Dordt Centraal delen nu hun aanbiedingen in een advertentie in de woensdagkrant. Bij Dordt Centraal komen deze laatste maanden regelmatig klachten binnen over onjuist bezorgde folders, meestal in de vorm van in folie verpakte pakketten. Deze worden echter niet door Dordt Centraal verspreid.

Handhaving

Bij de gemeente is er nog geen ‘exact zicht’ op hoe het sinds 1 juli staat met de naleving van de nieuwe regels, meldt Sjaak Dreuning, adviseur Afval en Grondstoffen. “Er komen vooralsnog geen klachten binnen bij de gemeente over het niet opvolgen van de JA/JA-sticker. De gemeente heeft overigens ook gecommuniceerd dat zij pas kan handhaven op het nieuwe beleid zodra de afvalstoffenverordening van kracht is. De behandeling hiervan staat gepland voor de gemeenteraad van 10 oktober. De ingangsdatum van de handhaving op dit artikel is gepland op 1 december. De gemeente zal hier door middel van een persbericht en op haar sociale media rondom deze ingangsdatum opnieuw over berichten.” Het is nog niet duidelijk hoe die handhaving er precies uit gaat zien. “Dit is uiteraard afhankelijk van de aard en de omvang van de overtredingen. Deze vraag wordt op dit moment samen met de juridische afdeling uitgewerkt.”

Vragen of klachten

Wie in de toekomst folders willen blijven ontvangen, moet de JA- of JA/JA-sticker op zijn brievenbus plakken. Bij de gemeente zijn al veel stickers afgehaald, aldus Dreuning. Er is al direct een extra bestelling voor stickers gedaan, dus ze zijn nog gewoon verkrijgbaar op het Stadskantoor. Inwoners die vragen of klachten hebben over het folderbeleid kunnen zich bij de gemeente melden via grondstoffen@dordrecht.nl.