DORDRECHT – Vogelvereniging De Volière bestaat deze maand, om precies te zijn op 5 oktober, zeventig jaar. En er is best reden voor een feestje, vertelt bestuurslid Dirk van Noort. “Een aantal vogelverenigingen in de regio gooide er de afgelopen jaren het bijltje bij neer. Ze konden geen bestuursleden vinden. Ook de steeds strengere regels op het gebied van dierenwelzijn speelden daarbij een rol. Maar wij zijn er nog en mogen met een compleet bestuur en rond de 120 leden eigenlijk helemaal niet klagen.” (Foto: Stolk Fotografie).

De Volière heeft inmiddels al weer een aantal jaren zijn clubgebouw aan de Adjudant H.P. Kosterstraat op de Staart. Een gebouw dat ook een belangrijke rol heeft als buurthuis en dankbaar wordt gebruikt door andere organisaties, zoals de Dordtse afdeling van Groei & Bloei, de Imkervereniging en binnenkort mogelijk ook het IVN. “Wij zijn er iedere woensdag- en zaterdagochtend van negen tot twaalf”, vertelt Van Noort. “Op woensdag zijn we meestal een beetje aan het klussen, op zaterdag maken we een praatje en geven advies en helpen bij het bestellen van vogelpoot ringen en doen een bakkie. Iedere vierde zaterdag van de maand houden we een vogelbeurs en iedere eerste maandag van de maand een lezing over een ‘vogelonderwerp’. Daarnaast doen sommige leden individueel mee aan wedstrijden elders in de regio of in het land. Overigens hebben we in het clubhuis ook onze eigen verkoopafdeling met speciaal voer en zaden voor alle soorten vogels.”

Van opa op kleinkind
De meest gehouden en gekweekte vogel onder de leden is de kanarie, maar ook tropische vogels en kromsnavels zijn populair. “Het is een liefhebberij die in je moet zitten en vaak van vader op zoon, of moeder op dochter, wordt overgedragen. Of beter eigenlijk: van opa/oma op kleinkind, want de generatie ertussen heeft het vaak te druk met andere dingen. Dat was bij mij ook zo. Als kind had ik een volière en na mijn pensionering heb ik het weer opgepakt. Mijn eigen vogeltjes heb ik overigens niet meer. Die heb ik tien jaar geleden aan Weizigt geschonken en de volière is door onze club geschonken. Maar het vogelvirus, wat je echt moet hebben voor deze hobby, heb ik nog wel. De passie om uiteindelijk het ultieme vogeltje te kweken, daar draait het om.”