DORDRECHT – De Voedselbank Dordrecht staat voor een enorme opgave. Voor eind volgend jaar moet een ander pand in gebruik zijn genomen. Die gelegenheid wil de organisatie aangrijpen om naar een nieuwe manier van werken over te stappen. Dat vraagt veel denk- en voorbereidingstijd. Intussen worden elke week zo’n 350 gezinnen van een voedselpakket voorzien, want die kunnen niet wachten. (Foto: Voedselbank Dordrecht) .

Elke ochtend rijden de voedselbankbussen af en aan bij de distributiehal op het terrein van De Hoop. Ze brengen brood, groente, fruit, zuivel en andere verse producten van supermarkten die dit over hebben. In de hal zijn vrijwilligers dan al druk bezig om de houdbare producten klaar te zetten. Er wordt een lopende band opgezet; de medewerkers nemen hun plaats in en vullen de kratten met levensmiddelen die vandaag voorradig zijn. “Iedereen krijgt dus hetzelfde”, vertelt voorzitter Maurits Poirot. “Alleen de hoeveelheid verschilt voor grote en kleine gezinnen. Het zou mooi zijn als in de toekomst onze klanten zelf de producten kunnen kiezen.”

Winkelmodel
In andere plaatsen wordt al gewerkt met zulke winkelmodellen. De ervaringen zijn goed. “We denken dat het hier ook kan lukken”, zegt Poirot. “Maar eerst moeten we een nieuw onderkomen vinden. Dat is vreselijk lastig. We hebben een bedrijfshal nodig van zo’n 700 vierkante meter, met plek voor opslag, kantoorruimte én winkelfunctie.”

Lees meer vandaag in Dordt Centraal