In 2012 was Dordrecht een van de eerste gemeenten die zich aansloot bij het project JOGG, dat staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Het lijkt erop dat de aanpak hier zijn vruchten afwerpt. Onder het motto “jong geleerd is oud gedaan” krijgen kinderen op school gerichte informatie over een gezonde leefstijl. Een belangrijke taak is echter nog steeds weggelegd voor de ouders. Zij moeten immers hun kinderen motiveren en inspireren om gezond(er) te leven. Goed voorbeeld doet goed volgen, zo blijkt keer op keer. Wie de meetresultaten op de scholen erop naslaat, kan concluderen dat de Dordtse aanpak behoorlijk wat vruchten heeft afgeworpen.

Onderbelicht

Vraag je willekeurige inwoners naar de belangrijkste pijlers onder een gezonde leefstijl, dan noemen ze meestal zaken als gezond eten, voldoende bewegen en niet roken of drinken. Dat zijn inderdaad belangrijke zaken, maar een belangrijke pijler wordt in deze opsomming vaak vergeten: slapen! Lang niet iedereen beseft voldoende hoe belangrijk nachtrust is voor het functioneren overdag. Iemand die te kort slaapt, lang wakker ligt, onvoldoende diep slaapt of op een slecht bed ligt, is de volgende ochtend niet goed uitgerust. Daarmee begin je al met een achterstand aan de nieuwe dag en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Dit is overigens een boodschap die door de Nederlandse beddenfabrikant Auping al jaren wordt gecommuniceerd. Wie niet voldoende aandacht besteedt aan de eigen nachtrust, kan overdag nooit tot optimale prestaties komen.

Maatwerk

Wat een goed bed met het JOGG-concept te maken heeft? Het komt in beide gevallen neer op maatwerk. Niet voor niets worden Auping matrassen met de hand gemaakt, zodat ze exact aansluiten bij de wensen van elke individuele slaper. Precies zo worden ook de JOGG-campagnes op maat gemaakt en afgestemd op de specifieke doelgroepen. Telkens bekijkt men wat de meest slimme methode is om de beoogde doelgroep te kunnen bereiken. Met inmiddels meer dan tien jaar expertise weet men hier heel goed vorm aan te geven.

Monitoring

Een project als JOGG kan alleen succesvol worden wanneer je goed blijft monitoren wat de resultaten zijn. Dit heeft men in Dordrecht goed begrepen: in tegenstelling tot de situatie in veel andere gemeenten heeft Dordrecht voldoende budget vrijgemaakt voor onderzoek. Onderzoekers van GGD ZHZ houden zich bezig met deze taak, maar ook JGZ-verpleegkundigen speelden hierin een rol. Hierdoor kon Dordrecht uiteindelijk meetresultaten tonen waar andere gemeenten jaloers op waren.