DORDRECHT – In het Dordrechts Museum opent zondag 15 oktober ‘KISS MY SOUL, Hemelse & Aardse Liefde in de Hedendaagse Kunst’. Deze groepsexpositie met dertig kunstenaars uit binnen- en buitenland toont de verbeelding van de liefde in de 21e eeuw. In de kleurrijke tentoonstelling nemen tachtig kunstwerken het publiek mee door een veelzijdig liefdeslandschap. Daaronder zijn ook enkele nieuwe aanwinsten: een sculptuur met bijbehorende tekening van Emma Talbot, schilderijen van Charlott Weise en Tanja Ritterbex, tekeningen van Koes Staassen en het duo Paul van der Eerden & Romy Muijrers.

Inspiratiebron is De Hemelse en Aardse Liefde (1850) van Ary Scheffer, een geliefd schilderij uit de museumcollectie. Scheffer schilderde de liefdesgodin Venus in een dubbelrol: filosofisch versus lichamelijk. KISS MY SOUL laat de vele nuances van de liefde tússen hemel en aarde zien. Museumdirecteur Femke Hameetman: “Liefde is een universeel en altijd actueel thema. De kunstenaars dompelen ons onder in liefde vanuit verschillende invalshoeken, van rouw en liefdespijn en van spirituele liefde en familieliefde tot zinderende erotiek. De kunstwerken nodigen uit om op reis te gaan in het herkenbare en het onbekende. Liefde mag dan als thema universeel zijn, als ervaring is het juist heel persoonlijk. KISS MY SOUL is dan ook een verleidelijke en liefdevolle uitnodiging aan de verbeeldingskracht.”

Aanwinsten

De recente aanwinsten door het Dordrechts Museum weerspiegelen de veelzijdigheid van liefde en kunst. Wilma Sütö, conservator hedendaagse kunst: “Hoe verschillend ook, deze kunstenaars zijn geestverwanten. Ze voeren de liefde op als levenskracht: altijd anders, altijd actueel. Emma Talbot is internationaal toonaangevend met haar sierlijke beelden en schilderingen op zijde, over het verlangen naar natuurlijke eenheid. Koes Staassen tekent het mannelijk lichaam als sensueel landschap. En Charlott Weise speelt als schilder virtuoos met vrouwelijke rolpatronen, uiterlijk en innerlijk. Ook Tanja Ritterbex zoomt daarop in, zij schildert haar eigen moederschap spetterend van liefde en levenslust. Bijzonder aan de tekeningen die Romy Muijrers en Paul van der Eerden samen maken is de zoektocht naar eenheid op papier: hun handschriften zijn helemaal met elkaar versmolten. Zij wonen allebei in Dordrecht. Onze aankopen zijn lokaal, nationaal en internationaal aan elkaar gewaagd.”

Meer hedendaags

Tegelijkertijd met KISS MY SOUL lopen er nog twee hedendaagse kunstexposities in het Dordrechts Museum. ‘A Room With A View’ toont verrassende installaties van zes jonge, internationale ontwerpers. In Zaal 13 is, onder de titel ‘Het licht is rond’, een solotentoonstelling te zien van Evelyn Taocheng Wang.

KISS MY SOUL is te zien tot 3 maart 2024. Info en kaartjes: www.dordrechtsmuseum.nl.

 

Op de foto: The Model (Hush and Hurt) van Vera Gulikers.