DORDRECHT – Bas van Nienes (41) zette zijn eerste stappen in de muziek bij (toen nog) de marchingband Prins Willem van Oranje. Het was het begin van een muzikale reis die hem de hele wereld over voerde. Met Mensenkinderen, de formatie die hij nu om zich heen heeft verzameld, keert hij op 28 oktober terug naar zijn ‘roots’. Samen met ‘De Prins’ maakt hij die muzikale reis door de tijd nog een keer tijdens een avond vol kleine en grote liedjes, en mooie verhalen, in Muziekgebouw Fidus. Wij legden hem vijf verhelderende vragen voor.

Hoe kwam je destijds bij de Prins terecht?

“Ik was twaalf toen we vanuit Amsterdam in Dordrecht kwamen wonen. Mijn ouders vonden het een goed idee om mij op saxofoonles te doen bij de Prins. Om mij in aanraking te laten komen met muziek, maar ook om sociale contacten op te doen in mijn nieuwe woonomgeving.”

Dat bleek het begin van een muzikaal avontuur?

“Zeker! Ik ben sindsdien altijd muziek blijven maken. Na de saxofoon ben ook piano en gitaar gaan spelen en later ook liedjes gaan schrijven. In mijn tienerjaren had ik een rockbandje met vrienden en in mijn twintiger jaren vormde ik met Jeroen van der Werken het ‘akoestische elektropopduo’ Anderson. Samen hebben we ongeveer tien jaar de hele wereld over gereisd en opgetreden in de VS, Japan en Scandinavië.”

En toen ontstond Mensenkinderen?

“Ja, in 2010. Ik schreef daarvoor altijd Engelstalig, maar wilde overstappen op het Nederlands. Dat staat en komt nog dichterbij. De naam Mensenkinderen heb ik gekozen vanwege de thema’s die ik kies om over te schrijven: liefde, troost, zingeving, maar ook maatschappelijke thema’s als eenzaamheid. Ik heb een vaste band om me heen verzameld met vijf of zes mensen. Maar afhankelijk van het optreden kunnen we ook uitpakken met een podium vol muzikanten.”

En op 28 oktober met een fanfare. Hoe is dat?

“We zijn al vier maanden druk bezig met repeteren, liedjes uitzoeken en daarvoor nieuwe arrangementen maken. Het weerzien was erg leuk! Sommige muzikanten ken ik nog van bijna dertig jaar geleden. De band is iets kleiner geworden en van een marchingband is het een concertband geworden. We gaan een programma van ongeveer een uur en twintig minuten spelen dat voor 75 procent bestaat uit mijn liedjes door de jaren heen en voor een kwart uit stukken van De Prins. Het wordt bijzonder!”

Bijzonder ook om op het oude nest terug te keren?

“Absoluut. Hier is mijn liefde voor de muziek begonnen. Iets waar ik nog steeds fulltime mee bezig ben en met heel plezier mijn brood mee verdien. Met dit optreden maak ik een cirkel rond. Door de avond heen zitten interviewtjes met leden van De Prins, onder meer van de man die er al vanaf het begin in 1957 bij is. Dat leverde een schat aan mooie verhalen op. Deze avond is dan ook vooral een eerbetoon aan De Prins.”

Zaterdag 28 oktober, 20.00 uur, Muziekgebouw Fidus, Spirea 7, Dordrecht. Ticketlinks zijn te vinden op www.mensen-kinderen.nl en www.pwvo.eu.