DORDRECHT – Ondanks dat er nog een gat is in de begroting gaat de metselwerkrestauratie van molen Kyck over den Dyck (anno 1713) bijna van start. Het molenbestuur vertrouwt erop dat dit gat gedicht kan worden. Het is nog met enkele partijen, waaronder de gemeente, in gesprek en wil nog extra acties voeren. Het bouwen van de steiger gaat nog deze maand van start, de (hak)werkzaamheden starten 1 november.

“Fijn dat we nu eindelijk de boel gaan aanpakken”, zegt voorzitter Theo Oostenrijk. “Het maakt een einde aan onzekerheden en discussies. Vanaf nu is duidelijk wat er gaat gebeuren. Het tijdschema kunnen we nog niet tot het absolute einde invullen – wat gebeurt er in de seizoenen bijvoorbeeld? – maar we gaan nu in voorwaartse richting. In de laatste dagen van oktober start de steigerbouw en vanaf 1 november begint de hakploeg van Restauratie Werkplaats Schiedam – onze vaste molenmaker – met de werkzaamheden. Als de steigerbouw begint, wordt de directe omgeving van de molen tegelijkertijd ingericht als (afgesloten) bouwplaats. De omwonenden en belanghebbenden zijn dan geïnformeerd.”

Bouwvergadering met de provincie

“Als geregistreerd rijksmonument hebben wij rechtstreeks met de provincie Zuid-Holland te maken”, vervolgt de voorzitter. “Zij waren bij de bouwvergadering en omdat zij meer met dit restauratiebijltje hebben gehakt, zijn we goed geïnformeerd over ins en outs. Duidelijk is dat we tegen een klus van meerdere maanden aankijken. En dat die overlast in de vorm van lawaai, water (beide buiten) en stof (binnen) met zich mee zal brengen. En langdurige afsluiting van de directe molenomgeving, wat vooral voor onze buren en achterburen vervelend is. Overigens gaan we samen met de aannemer alles in het werk stellen om binnen de oude, al langer bestaande begroting te blijven. Of dat lukt zal mede afhangen van de duur van het werk.”

Stageproject

Oostenrijk doet nog een oproep aan scholen met technisch onderwijs. “De aannemer probeerde en probeert technische scholieren te vinden die stage willen lopen tijdens dit werk. Dat blijkt niet eenvoudig om die te vinden. Dus (technische) opleidingen in en om Dordrecht: peil eens onder uw leerlingen. Hier ligt – dicht bij huis – een gouden kans op unieke ervaringen. Wie meer wil weten, hoeft mij maar te bellen.”