DORDRECHT – Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA geeft op zondag 12 november een concert in de Trinitatiskapel. Het bijzondere van dit concert is de terugkeer naar het klassieke repertoire: liederen uit de Duitse Romantiek en aria’s uit opera’s.

In de jaren ‘60 vierde KNA hiermee triomfen in Kunstmin, toen de thuisbasis van het koor. De concerten waren steeds uitverkocht, mede doordat beroemde solisten hun medewerking verleenden. De belangstelling was zo groot dat er twee avonden na elkaar werd geconcerteerd. Tijden veranderen, zo ook het repertoire van KNA, dat zich verder heeft verbreed. Britse koorwerken en Italiaanse liederen zijn erbij gekomen, maar nog steeds wordt het koor geïnspireerd door de prachtige liederen uit de Romantiek en de opera, die zo goed passen bij de mannenkoorzang.  Niet vreemd dus dat ze nog steeds op het repertoire van KNA staan. KNA brengt ze nu weer ten gehore, deze keer in de Trinitatiskapel, samen met sopraan Esther Putter. De ambiance is weliswaar bescheiden, toch vormt de kapel de juiste achtergrond voor een prachtig zondagmiddagconcert! Koor en soliste nemen het publiek mee in de sfeer van de 19-de eeuwse Romantiek en de opera!

Romantiek

Het koor bijt het spits af met liederen uit de Duitse Romantiek. Schitterende liederen, lofzangen op de natuur van onder andere Franz Schubert, Van Beethoven en Mozart: de een nog mooier dan de ander. De nostalgie, de hang naar de ware liefde, ze worden gepassioneerd bezongen. Esther Putter completeert met haar prachtige soli het muzikale spektakel, waarmee de 19e eeuwse sfeer van de Weense theaters en salons wordt opgeroepen.

Italiaanse liederen

Na de pauze klinken er Italiaanse liederen. Napolitaanse volksliederen en liederen van onder andere Francesco Paolo Tosti en Bepi De Marzia worden door het koor gezongen. Lief en leed komen voorbij, met een temperament en passie, die zo kenmerkend is voor Italië. Niet voor niets staan deze liederen op het repertoire van bekende Italiaans zangers.

Aria’s

En dan is het tijd voor de aria’s uit de grote opera’s van Verdi en Bellini. Koor en soliste brengen de mooiste aria’s over het voetlicht, het publiek meenemend in de sfeer van magie en passie. De finale is voor de soliste, ondersteund door het koor. De begeleiding op de vleugel wordt verzorgd door de Dordtse pianiste Caecilia Boschman. De algehele leiding is in handen van dirigent Hans van der Toorn.

Het concert vindt plaats in de Trinitatiskapel, Vriesestraat 22, 3311 NR Dordrecht, aanvang 14.30 uur. Toegangskaarten à 12,50 euro zijn te bestellen via www.kna-dordrecht.nl en voorafgaand aan het concert aan de zaal. Parkeren is mogelijk in de parkeergarage aan de Visstraat, op 100 meter lopen van de Trinitatiskapel.