DORDRECHT – Rond de vijfhonderd Dordtenaren schoven zaterdag aan bij een feestelijke brunch in het Van der Valk Hotel. Allemaal mensen die, vaak het hele jaar door, dag in dag uit, klaarstaan om iemand in hun omgeving te verzorgen en helpen als mantelzorger. Speciale aandacht was er in Dordrecht tijdens deze editie van de landelijke Dag van de Mantelzorg voor jonge mantelzorgers. “Ongeveer een kwart van de jongeren tussen de 12 en 15 jaar heeft te maken met een gezinssituatie waarin iemand zorg nodig heeft”, vertelt Chantal Kruithof, consulent bij MEE Mantelzorg. “Vaak herkennen ze zichzelf niet eens als mantelzorger. En ze willen er zeker niet mee ‘in the picture’ staan. Maar het is echt belangrijk dat er aandacht voor hen is vanuit hun omgeving.” (Foto: MEE Mantelzorg)

Officieel wordt onder het begrip ‘jonge mantelzorgers’ verstaan: kinderen en jongeren tot 24 jaar die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus, of met een zieke opa of oma die in de directe omgeving van het gezin woont en die intensieve zorg nodig heeft. “Een grote, vrij ‘verborgen’ groep”, zegt Kruithof. “Ze helpen bij de zorg van een zieke huisgenoot, doen extra dingen in het huishouden, halen medicijnen, leven en voelen mee met de zieke naaste. Dat heeft zijn impact. Jonge mantelzorgers geven het niet aan als ze zelf problemen hebben. Het zijn vaak ‘verborgen zorgen’. Ze willen hun ouders niet met nog meer problemen belasten, willen geen hulp voor zichzelf vragen of weten niet waar ze terecht kunnen voor hulp. Soms schamen ze zich voor de thuissituatie. Voor hen is het heel belangrijk dat er weer anderen zijn die aandacht voor hen hebben. Mensen om hen heen waar ze hun verhaal bij kwijt kunnen. Die vragen hoe het met ze gaat. Dat kan een buurvrouw zijn, een leraar, een sportcoach. Mensen die een compliment geven. Dat gebeurt niet vaak, maar jonge mantelzorgers hebben er zeker wel behoefte aan.”

Even weg

Die aandacht vanuit de omgeving is het hele jaar door belangrijk, maar op de Dag van de Mantelzorg laten we nog eens extra onze waardering zien voor de Dordtse mantelzorgers. Om een beeld te geven hoe groot: er schuiven vijfhonderd Dordtenaren aan bij de brunch, maar bij MEE Mantelzorg, dat samen met de gemeente mantelzorgers ondersteunt, staan maar liefst 4.000 Dordtenaren ingeschreven. “Zij krijgen deze week allemaal een lekker cadeautje door de brievenbus”, vertelt Kruithof. “En een groep van 120 jonge mantelzorgers krijgt een bol.com-bon. Dan kunnen ze iets leuks voor zichzelf kopen.” Daarnaast konden de jonge mantelzorgers zich deze maand opgeven voor een leuke activiteit: klimmen bij Mountain Network (foto) of discozwemmen bij Sportcentrum Papendrecht. “Veel jongeren geven aan geen andere jongeren te kennen in een vergelijkbare situatie”, zegt Kruithof. “Dit kan komen doordat niet openlijk wordt gesproken over het onderwerp. Jongeren hebben behoefte aan ontspanning door even weg te zijn uit de thuissituatie. Daarom organiseren we los van de brunch voor volwassenen voor hen deze activiteiten.” Voor álle Dordtse mantelzorgers is er aan het eind van het jaar nog een leuk uitje: zij kunnen gratis met hun Dordtpas naar de Live Rock Karaokeband, die een kersteditie verzorgt op 22 december in Bibelot.

Hoe is het met jou?

Op de Dag van de Mantelzorg worden door heel het land activiteiten georganiseerd. “Niet alleen door gemeentes trouwens”, zegt Kruithof. “Ook bijvoorbeeld door zorgorganisaties, die de naasten van hun cliënten nog eens extra bedanken voor hun mantelzorg. Heel belangrijk. Mantelzorgers verdienen af en toe een schouderklopje, een compliment en mensen in hun omgeving die naar hen omkijken. Die af en toe gewoon even vragen: hoe is het eigenlijk met jou?”