DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over (weer) nieuwe plannen voor het Statenplein. (Archieffoto: Stolk Fotografie)
De drive om meer dynamiek en levendigheid in de Dordtse binnenstad te brengen kan wethouder Maarten Burggraaf (VVD) en dit college niet ontzegd worden. Hij draagt de horeca en de binnenstadondernemers een warm hart toe. De handen ineen slaan kenmerkt de voortvarendheid waarmee hij te werk gaat. Of het nu gaat om de plannen voor een stadsstrand gaat, als nieuwe plek voor recreatief watervermaak voor de Dordtenaar, of de aanpak van de Spuiboulevard; hij gaat ervoor.
Nu de plannen met om het ‘wannabe-plein’ van Dordrecht: het Statenplein. Een plein zonder allure, dat tot 1974 nog geen plein was. Een plein dat op de gemeentelijke tekentafel geboren werd. Waarvoor door het toenmalig gemeentebestuur in 1964 besloten werd dat het verpauperde volksbuurtje moest verdwijnen. Een plein moest het worden. De stad kende anders dan andere oude steden geen echt plein. Het Scheffersplein dan? Dat, anders dan nu, fungeerde toen doordeweeks als parkeerplaats. En de weekmark stond er. Het plein kwam er, het stratenpatroon veranderde. Er werden wat kiosken op het plein geplaatst, je kon er je auto parkeren. Maar het plein wilde maar niet het plein worden dat de diverse colleges vanaf 1964 met de grote stadsanering voor ogen hadden gehad. Het was te groot, het was kaal en de gepleegde nieuwbouw aan de randen van het plein had kraak nog smaak. Zeg maar gerust broddelwerk van projectontwikkelaars en architecten, waar het stadsbestuur medeverantwoordelijkheid voor droeg. Dat vond ook het gemeentebestuur dat er begin negentiger jaren van de vorige eeuw zat. Weer ging het plein op de schop. Het werd verkleind, er kwam nieuwbouw met winkels in de plint en het zou het evenementenplein van de stad worden. Met op vrijdag en zaterdag de weekmarkt. Maar ook dit keer werd het geen succes.
Het huidige Dordtse stadsbestuur wist 1,5 miljoen euro van het Rijk binnen te hengelen om er alsnog een bruisend plein van te gaan maken. De markt verhuist naar het Bagijnhof en het is aan Burggraaf om nu echt iets van het plein te maken. Driemaal is scheepsrecht, zal de optimist roepen. De scepticus zal het eerst willen zien om het te kunnen geloven.
Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM.