Alleen de oudere Dordtenaren kunnen het zich vast nog wel herinneren; dat het Scheffersplein en Statenplein ooit parkeerplaatsen waren. Ja, jonkies, echt waar. En wie nu naar het Schefferplein kijkt zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat dit niet al eeuwenlang een gezellig stadsplein is. Wat het voor 1963 was weet ik niet (ik zat op de kleuterschool), maar het werd toen, tot 1994, een parkeerplaats. Winkeliers en horeca drongen daar op aan bij het gemeentebestuur; de klant moest immers zo dicht mogelijk voor de deur kunnen parkeren.

Toen de auto’s er weg moesten om plaats te maken voor terrassen was er protest. Zoals verandering zo vaak weerstand oproept. De heftig omstreden komst van pollers staat nog wat korter in het geheugen. Beide veranderingen hebben de Dordtse binnenstad meer dan goed gedaan. Waarom ik u met deze historie vermoei? Omdat nu het Statenplein aan de beurt is voor een nieuwe metamorfose. Althans, als wethouder Maarten Burggraaf zijn zin krijgt. En mijn zegen heeft-ie, laat ik dat voorop stellen.

Eigenlijk was ik van plan om weer eens hartgrondig te mopperen op burgemeester en wethouders, vanwege het stompzinnige besluit om een stokje te steken voor het prachtige plan om het leegstaande Yulius-pand niet als de gesmeerde bliksem om te toveren tot tijdelijke – en wat mij betreft daarna definitieve – appartementen. Wellicht is het besef van woningnood nog niet erg ingedaald. Maar goed, ik wou dus deze keer positief blijven. Ze doen ook wel eens iets goed, toch? En levendig maken van de binnenstad is een belofte die nu echt lijkt te worden opgepakt.

Een handjevol winkeliers moppert, maar nu zelfs de marktkooplui, die nimmer hun ‘stekkie’ op wensten te geven, wel willen verkassen, is de tijd rijp om dat ongezellige Statenplein een ‘upgrade’ te geven. De benaming evenementenplein vind ik daarbij nogal ongelukkig. Laten we het een stadsplein of stadshart noemen. Vol met gemakkelijk te verplaatsen terrassen en bloembakken (voor mijn part dat mobiele bos). Klein evenementje, beetje ruimte maken. Groot evenement, plein leeg maken. Hè hè, gaat het er dan eindelijk van komen?

Thijs Blom