In het digitale tijdperk waarin we leven, is de bescherming van onze persoonlijke gegevens van het grootste belang. Het lekken van gevoelige informatie kan leiden tot identiteitsdiefstal, financiële schade en ernstige inbreuken op de privacy. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat criminelen tot wel 500 USD kunnen verdienen aan het verkopen van persoonsgegevens op het dark web. In de afgelopen vijf jaar meldde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat er in totaal 114.000 meldingen over datalekken binnenkwamen. Nederland spant hiermee de kroon in Europa. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat jouw gegevens in verkeerde handen vallen. Hier zijn vijf effectieve manieren om jouw gegevens te beschermen en datalekken te voorkomen.

Gebruik sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie
Het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden is essentieel voor de bescherming van jouw gegevens. Een sterk wachtwoord bevat een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Daarnaast is het niet verstandig om hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. Mocht er een gegevenslek bij een van de accounts plaatsvinden, dan hebben hackers ook gelijk toegang tot alle andere accounts. Bovendien is het raadzaam om tweestapsverificatie in te schakelen wanneer dit beschikbaar is. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door een tweede verificatiemethode, zoals een sms-code of een authenticatie-app, te vereisen. Naast het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord, vereist tweestapsverificatie een tweede vorm van verificatie voordat toegang tot jouw account wordt verleend. Dit maakt het criminelen dus extra lastig om tot jouw gegevens te komen.

Houd jouw apparaten up-to-date
Zorg ervoor dat al jouw apparaten, inclusief smartphones, tablets en computers, regelmatig worden bijgewerkt met de nieuwste beveiligings patches en updates. Deze updates bevatten vaak bugfixes en beveiligingsverbeteringen die kwetsbaarheden in de software aanpakken. Door jouw apparaten up-to-date te houden, minimaliseer je het risico op beveiligingslekken die kunnen worden misbruikt om jouw gegevens te stelen.

Gebruik beveiligingssoftware en firewalls
Installeer betrouwbare beveiligingssoftware, zoals antivirusprogramma’s en firewalls, op al jouw apparaten. Deze software kan helpen bij het detecteren en blokkeren van kwaadaardige activiteiten, zoals malware-infecties en ongeautoriseerde toegangspogingen. Zorg ervoor dat je de beveiligingssoftware regelmatig bijwerkt en laat scannen op mogelijke bedreigingen.

Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie
Wees terughoudend bij het delen van persoonlijke informatie online. Wees vooral voorzichtig met het verstrekken van gevoelige gegevens, zoals jouw burgerservicenummer, bankrekeninggegevens of adres, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Wees ook op je hoede voor phishing e-mails of verdachte telefoontjes die proberen jouw persoonlijke gegevens te verkrijgen. Verifieer altijd de bron voordat je gevoelige informatie verstrekt. Zeker gezien AI steeds vaker wordt ingezet door cybercriminelen voor phishing en deepfake.

Maak regelmatig back-ups van jouw gegevens
Het regelmatig maken van back-ups van jouw gegevens is een goede gewoonte die kan helpen bij het voorkomen van gegevensverlies door lekken of andere onvoorziene omstandigheden, zoals hardware storingen of ransomware-aanvallen. Bewaar jouw back-ups op een externe harde schijf, in de cloud of op andere veilige locaties. Door dit te doen, kun je jouw gegevens herstellen als er iets misgaat.

Het is belangrijk om te onthouden dat gegevensbescherming een doorlopend proces is dat voortdurende aandacht en inzet vereist. Door deze vijf manieren toe te passen en bewust te blijven van de risico’s, kun je jouw gegevens beter beschermen en jezelf beter wapenen tegen potentiële bedreigingen. Door proactief te handelen en veiligheidsmaatregelen te implementeren, neem je de controle over jouw digitale privacy en zorg je ervoor dat jouw gegevens veilig blijven.