DORDRECHT – Anne-Sophie van Hulst (21) uit Dordrecht is een sportieve jonge vrouw. Helaas kreeg ze het afgelopen jaar te maken met de ziekte FNS (Functionele Neurologische Stoornis). “Hierdoor belandde ik in een rolstoel en moest ik veel dagelijkse dingen opnieuw leren: lopen, praten, eten, alles. Deze ziekte is vrij onbekend, waardoor veel mensen niet de juiste hulp krijgen.” Daarom organiseert Anne-Sophie op zaterdag 16 december Lifting for Charity, een sportieve actie bij CrossFit Dordrecht om geld in te zamelen voor de Stichting FNS.

Op haar twintigste kreeg Anne-Sophie klachten. Verlammingen, loopstoornissen, een verminderd huidgevoel, pijn. “Ik had het geluk dat ik me bij een arts meldde die wist van het bestaan van FNS en snel de diagnose wist te stellen. Veel patiënten lopen lange tijd van het kastje naar de muur, voordat ze de diagnose hebben.” Na een periode van veel ziekenhuisbezoek, ziek zijn en therapie stond ze voor de keuze: “Ben ik die mens met FNS of ben ik ziek, maar ga ik er alles aan doen om mijn leven weer zoveel mogelijk te leven? Een makkelijke keuze voor mij. Ik wilde een opleiding gaan doen, gaan werken en sporten. En dat is wat ik nu doe. Het is door mijn ziekte zeker niet altijd makkelijk, maar toch ga ik ervoor.”

Juist info en zorg

Anne-Sophie wil met haar verhaal mensen motiveren. En met Lifting for Charity wil ze geld inzamelen voor de stichting die zich inzet voor betere informatie over en zorg voor de circa 85.000 FNS-patiënten in Nederland. “Met de juiste therapie verdwijnen de klachten bij een derde deel van de patiënten helemaal en bij nog eens een derde deel voor een groot deel. Daarom is het werk van de stichting zo belangrijk. Ik ben ook een aantal keer in een rolstoel beland. Als ik niet de diagnose en behandeling had gekregen zat ik daar nu nog in. Als ik gezond leef en zoveel mogelijk stress vermijd, kan ik heel veel weer. In ben nu in opleiding tot verzorgende IG bij het Da Vinci College en heb ik mijn oude sport weer op kunnen pakken.”

Powerliften

Die sport is powerliften, wat ze doet bij CrossFit. Op 16 december staat de sportschool aan de Ambachtstraat in Dordrecht ter beschikking van de actie voor de stichting. “We gaan met een team powerliften van 13.00 tot 16.30 uur. Dat gaan we livestreamen en mensen kunnen langs komen. Ze kunnen zelf meedoen of een donatie doen. Wie mee wil doen met powerliften, kan me mailen via liftingforcharity@gmail.com. Doneren kan via Go Fund Me of op de dag zelf contant in de sportschool.”