DORDRECHT – ‘Een dikke tegenvaller’ noemt projectleider Rinald van der Wal het opnieuw stil liggen van de bouw van het Dordthuis aan de Spuiboulevard. Daartoe werd besloten nadat anderhalve week geleden twee bouwvakkers onwel werden door het vrijkomen van het zeer giftige blauwzuur tijdens graafwerkzaamheden. (Dronefoto: Stolk Fotografie)

Aanvankelijk werd het werk alleen stilgelegd op het deel van de bouwplaats waar het blauwzuur was vrijgekomen, maar na overleg met de Arbeidsinspectie werd besloten om voorlopig even helemaal te stoppen met ‘grondroerende activiteiten’ op de bouwplaats, zegt Van der Wal. “We willen eerst aanvullend onderzoek afwachten om te weten wat nodig is om veilig verder te kunnen werken? Hoe kan het dat deze zeldzame stof vrijkwam en kan dat elders op het terrein ook gebeuren. Zolang we dat niet weten, ligt het grondwerk stil. Een dikke tegenvaller.” De bouwmedewerkers worden tijdelijk op andere projecten ingezet.

Duurder
Het is een nieuwe tegenvaller bij de bouw van het nieuwe onderkomen van onder meer de gemeentelijke organisatie, sociale dienst en bibliotheek. Deze werd al enkele keren eerder stilgelegd omdat er bij het boren van de heipalen bodemvervuiling naar boven kwam. Het is duidelijk dat de bouw vertraging oploopt en dat het project duurder wordt. “Het is wel zo dat er in de bouwsom (126 miljoen euro, red.) een post onvoorziene kosten is opgenomen. Die heb je namelijk bij vrijwel ieder bouwproject”, aldus de projectleider.