DORDRECHT – Het is december 2023. Het is koud buiten en er is een enorme hoeveelheid water naar beneden gekomen. Het is stil op straat. Maar midden op het sportpark Schenkeldijk in Dordrecht brandt licht en er komt ‘lawaai’ vandaan. Als we de locatie naderen staat een aantal mensen met opgerolde broekspijpen tot aan hun enkels in de blubber een auto met inzittende uit de blubber te duwen. Het is een vrolijke bedoening. Het blijken muzikanten te zijn van Spotlight Orchestra.

Uit het verderop gelegen gebouwtje komt muziek en dat nodigt uit tot een nadere verkenning. Bij het binnengaan komen we jonge kinderen tegen die daar kennelijk ook net muziek hebben gemaakt. Eenmaal binnen betreden we een gezellige ruimte met daarnaast een repetitieruimte, waar de muzikanten van Spotlight Orchestra aan het repeteren zijn. Er zijn wat lege plekken in het orkest, maar die staan de auto nog uit de blubber te duwen.

Belangrijk

We worden tegemoet getreden door Lisette Harms. Zij blijkt het orkest opgericht te hebben. Spotlight Orchestra blijkt helemaal geen traditionele vereniging te zijn, maar een stichting. Enthousiast meldt Lisette dat er twee stichtingen zijn. Je ziet direct aan haar dat ze daar heel erg trots op is. De tweede stichting is ‘Spotlight Muziekschool’ waar het startorkest, jeugdorkest onder vallen maar ook een heuse muziekschool waar een aantal professionele docenten aan verbonden is. Lisette vraagt of we even apart kunnen gaan staan en we zetten het gesprek in alle rust voort onder het genot van een kop koffie. Het enthousiasme dat Lisette uitstraalt als ze praat over het belang van muziekonderwijs en de effecten daarvan op de ontwikkeling van kinderen is aanstekelijk.

Donateurs
“Bij Spotlight Muziekschool is het zo dat als je eenmaal de blokfluitfase achter de rug hebt, je wordt uitgenodigd op een avond bij het jeugdorkest, samen met papa en mama, je broertjes en zusjes en als je dat wilt ook opa en oma”, vertelt Lisette. ”Je speelt dan al mee met een echt orkest. Je mag dan na afloop op al ons slagwerk rammelen (en opa mag dat ook) en allerlei instrumenten uitproberen. De leden van het jeugdorkest vertellen je aan welke kant je moet blazen en laten ook een stukje muziek op het instrument horen. En als je dan voor een bepaald instrument kiest, kan het zo maar zijn dat we dat instrument op voorraad hebben. Onze muzikanten zijn geen leden, maar donateurs. Omdat ze het erg naar hun zin hebben bij ons. De repetities zijn ontspannen en ook naderhand is het gezellig. Maar we streven wel naar een hoog niveau van musiceren. Allerlei verplichtingen die je hebt bij een vereniging heb je bij ons niet. Je bent donateur omdat je het leuk vindt en als er iets moet gebeuren, dan doe je dat omdat je het leuk vindt en niet omdat je het gevraagd wordt of omdat iedereen wat doet en jij dus ook wat moet doen. En het mooie is dat we geen gebrek hebben aan vrijwilligers!”

Trots

“Na een eerste try-out in juni 2022 in de buitenlucht in Dordrecht zijn er al tal van concerten en optredens geweest. Muziekkenners hebben gezegd dat er in alle secties goede muzikanten aanwezig zijn. Dat het enthousiasme en de goede sfeer in het orkest er van afspatten.” Lisette zegt nog even nadrukkelijk dat dat niet haar woorden zijn maar van anderen! Er kwam een dikke knipoog achteraan. “Ik ben zo trots en blij”, zegt ze lachend. “We kunnen nog wel wat muzikanten gebruiken en ook sponsoren zijn van harte welkom. We zijn immers met niets begonnen en instrumenten zijn duur.”

Kerstconcert

Spotlight Orchestra is binnenkort te beluisteren en wel op zaterdag 23 december. Het Kerstconcert begint om 20.00 uur. Toegangskaarten kosten 12,50 euro en zijn te bestellen via reserveren@spotlightorchestra.nl of vanaf 19.30 uur te koop aan de zaal. Adres: PKN De Wijnstok, Dubbelsteynlaan West 70, Dordrecht. Zie ook www.spotlightorchestra.nl.

 

(Tekst: Marcel Felet)