Als je deze winter gezond wil blijven, zijn dit acht dingen die je kunt doen om je weerstand te ondersteunen:

Zorg voor voldoende slaap
Slaap is niet alleen belangrijk om je helder en alert te voelen en goed in je vel te zitten. Ook voor je weerstand is een goede nachtrust van belang. Zorg er dus voor dat je zeker zeven tot acht uur slaap krijgt per nacht. Sommige mensen hebben meer slaap nodig, dus kijk vooral met hoeveel uren slaap jij je goed uitgerust voelt.

In de winter nodigt het vroege donker uit om eerder te gaan slapen. Kunstlicht en schermen houden ons wakker, maar door te zorgen voor schemerig licht in de avond kun je het ritme van de natuur nabootsen. Daardoor maakt je lichaam melatonine aan en dit helpt om beter te slapen.

Eet veel groenten en fruit
Verse groenten en fruit bevatten belangrijke vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Denk aan vitamine A, vitamine C, zink en ijzer. Zorg er daarom voor dat je bij iedere maaltijd een stuk fruit of wat groenten eet.

Een gemakkelijke manier om in de ochtend al groenten en fruit binnen te krijgen, is een groene smoothie. Hierin kun je verschillende soorten groenten en fruit verwerken. Denk aan banaan, mango en spinazie.

Zorg voor voldoende vitamine D
Vitamine D is een belangrijke vitamine voor de weerstand en een stof die je vrij weinig in voedingsmiddelen vindt. De beste bron is de zon. Je lichaam kan uit UV-B straling vitamine D aanmaken.

Als je in de zomer voldoende in de zon bent geweest en je lichaam genoeg vitamine D heeft aangemaakt, kun je daar in het najaar en de winter een tijdje op teren.

Als je te weinig vitamine D in je lichaam hebt, kun je deze hoeveelheid in de winter aanvullen met supplementen. Houd er rekening mee dat je lichaam een aantal weken nodig heeft om de vitamine D-voorraad op te bouwen.

Neem een handje paranoten
Wist je dat paranoten bomvol selenium zitten? Dit mineraal is belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Je hebt slechts drie tot vijf paranoten per dag nodig om voldoende selenium binnen te krijgen. Meer is zelfs niet gezond en kan tot seleniumvergiftiging leiden.

Blijf in beweging
De winterse kou nodigt misschien niet uit om te gaan bewegen. Gelukkig kun je thuis ook prima in beweging komen. Bijvoorbeeld met wat rek- en strekoefeningen, yoga, pilates of dansen op je favoriete muziek.

Door beweging gaat je bloed sneller stromen en krijgen je organen een toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Dat is nodig om je cellen en organen gezond te houden en daarmee je weerstand te verbeteren.

Drink voldoende
Drinken is belangrijk voor een goede weerstand. Hierdoor kan je lichaam namelijk voedingsstoffen beter in je darmen opnemen en afvalstoffen gemakkelijker uitscheiden. Dit alles is nodig voor een goede gezondheid.

Plan momenten in om te ontspannen
Een gezond dagritme bestaat uit inspannen en ontspannen. Zo blijf je in balans en dat is goed voor je weerstand. Plan dus regelmatig pauzes in en doe dan echt even niets. Dan pas komt je lichaam tot rust en kun je optimaal ontspannen.

Darmflora in balans
Een belangrijk deel van je weerstand bevindt zich in je darmen. Daarom is het belangrijk om deze organen gezond te houden. Dat doe je met gezond eten, voldoende drinken en door wat extra aandacht te schenken aan voeding voor je darmbacteriën.

Voeding voor je darmflora vind je vooral in vezels. Zet daarom voedingsmiddelen op het menu die deze voedingsstoffen bevatten. Denk aan aardperen, volkoren granen, peulvruchten en stevige wintergroenten als kool en wortel.