DORDRECHT – Het Dordrecht Philharmonisch keert terug op het prachtige podium van Schouwburg Kunstmin. Op 31 december om 12.00 uur zijn alle gelederen van ‘De Phil’ paraat voor het jaarlijkse Oudejaarsconcert.

Sinds de oprichting in 1925 evolueerde de vereniging een gevarieerde gemeenschap van muzikanten, met voor iedere muzikant een passende plek. De vereniging heeft namelijk een breed scala aan ensembles. Bij Phil Good, een orkest met een heel divers repertoire, worden muzikale grenzen verkend. Onlangs ontvingen ze het harmonieorkest van Lille in het Fidus Muziekcentrum en gaven ze op hun beurt een concert in het stadhuis van Lille. De jeugdafdeling van de Phil bloeit en groeit. Jeugdorkest Phil Young nam deze herfst muziek op in een professionele studio. Dit illustreert de inzet van de vereniging om jong talent te koesteren en hen door te laten stromen naar andere orkesten. Bij Phil Kidzz leren beginnende muzikanten de kunst van het samenspelen, waarmee ze de basis leggen voor een muzikale toekomst. Het Dordrechts Philharmonisch Orkest vertegenwoordigt met trots de hoogste (amateur)muziekafdeling van Nederland, de eerste divisie. Die titel moet natuurlijk vastgehouden worden. Daarom gaat het orkest in 2024 de uitdaging aan om weer op concours te gaan. De veelzijdigheid van de Phil komt tot uiting in Phil’s Bigband, een swingend jazzorkest. Onder leiding van David Romanello voegt de bigband een levendige noot toe aan het muzikale spectrum van de vereniging. Tijdens het Oudejaarsconcert zijn zij na afloop te vinden in de foyer van Kunstmin, waar het publiek onder het genot van een hapje en een drankje nog even muzikaal verder kan genieten.

Nieuwe dirigent

Dit concert is voor het Dordrechts Philharmonisch Orkest extra bijzonder, want het speelt voor het eerst onder leiding van de nieuwe dirigent Jean-Pierre Gabriël (1972). Hij solliciteerde afgelopen zomer op de vacature en dat klikt wederzijds. “We hadden een onwijs goed gesprek en bij de proefdirectie in oktober klikte het muziek maken met het orkest, zegt hij. “Het voelde meteen als een warm bad. We willen graag bouwen aan het orkest. En over welke sfeer je creëert op de bok. Sta je daar als een generaal of sta je er vooral om mensen uit te dagen en is er ook ruimte voor de lach? Ik kies voor dat laatste. Maar natuurlijk gaan we zeer serieus aan de slag om dit orkest naar een nog hoger niveau te tillen. En met elkaar nieuwe muzikale ervaringen beleven die voor nog meer samenhang zorgen, zowel muzikaal als sociaal. Ook aan de verbanden tussen verschillende orkesten van de vereniging. Verder hoop ik dat we nog zichtbaarder zullen worden in de samenleving en onze maatschappelijke relevantie kunnen laten zien. Een mooi voorbeeld daarvan is het jeugdorkest dat heeft opgetreden voor Oekraïense vluchtelingen. Twee van hen spelen ook weer mee in dat orkest.”

Spaanse muziekreis

Gabriël wil met de Phil een breed repertoire laten horen. Tijdens het Oudejaarsconcert nemen het orkest en hij het publiek mee op een reis door de diversiteit van de Spaanse muzikale cultuur. Zo speelt het orkest het Intermedio uit El Baile de Luis Alonzo door componist Gerónimo Giménez, een stuk dat een levendige kijk op het 19e-eeuwse Spaanse muziektheater biedt. Hierna speelt het orkest Cádiz, uit de Suite Española van Isaac Albéniz. Een absoluut hoogtepunt in het programma vormt Danza Symfonica. Deze compositie neemt de luisteraar mee op een kleurrijke reis naar het Iberisch schiereiland, met solistische passages, orkestuitbarstingen en de invloed van de klassieke Spaanse flamenco. Het orkest sluit af met de Malagueña van Ernesto Lecuona. Wilt u weten waarom wij voor u een Spaans programma hebben gekozen? Kom vooral luisteren, dan hoort u wat dit met Dordrecht en 2024 te maken heeft.

Op naar de toekomst

Terwijl de vereniging afscheid neemt van 2023, kijkt ze uit naar een bruisend 2024. Het Dordrechts Philharmonisch nodigt het publiek uit om de concerten in het Fidus Muziekcentrum te volgen en belooft een continue groei en diversiteit in hun muzikale reis. Gabriël: “In het voorjaar spelen we bijvoorbeeld een programma met Engelse muziek en in de zomer spelen we in de tuin van het Dordrechts Museum een Amerikaans programma waarin ook ruimte is voor lichte muziek. De ambitie is om steeds nieuwe dingen te proberen en toe te voegen. We zijn nadrukkelijk een orkest van de stad en willen zichtbaar en toegankelijk zijn voor alle Dordtenaren en een nieuw publiek aanboren. Maar we willen ook zeker, toegespitst op gelegenheid en publiek, laten zien welke kwaliteit we als orkest in huis hebben.”

Bezoek de website www.dpho.nl voor meer informatie en alle komende muzikale hoogtepunten. Tickets voor het Oudejaarsconcert zijn verkrijgbaar op kunstmin.nl.