DORDRECHT – De oude aanlegsteigers van de Waterbus in het Wantij, achter bioscoop Kinepolis, zijn provisorisch gerepareerd. Vorige week verdwenen ze tot twee keer toe half onder water door aanmerende cruiseschepen aan de Lange Wantijkade. (Foto’s: Stolk Fotografie).

De aanlegsteigers en bijbehorende werkplaats werden door Leefwerf de Biesbosch overgenomen van Aquabus, de vorige exploitant van de ov-dienst over water. “We konden ze aanschaffen en hebben subsidie van de provincie gekregen om ze op te knappen”, zegt Elio Barone van de Leefwerf. Deze stichting wil met deze steigers aan de andere kant van het Wantij meer ligplaatsen creëren voor het aanmeren en laten zien van varend erfgoed, een mooie aansluiting op de scheepvaarthistorie in het naastgelegen Binnenvaartmuseum. “De steigers gaan in januari voor een deel naar de overkant. Het andere deel restaureren we ook.”

Schade
Ze moeten nu alleen even gerepareerd worden. Er meren wel vaker cruiseschepen met dagjesmensen aan bij de kade, maar de laatste tijd zijn het er wel erg veel, vertelt Barone. “Bij het aanmeren komen ze met het achterschip naar onze steigers te liggen. Twee keer is afgelopen week door teveel schroefwater onze steiger dubbel geklapt en de loopbrug eraf gevallen. We hebben nu een tijdelijke opgang gemaakt, maar de schade is nog niet hersteld. Die loopt in de tienduizenden euro’s.”

Helderheid
Overigens is het nog steeds onduidelijk of er extra ligplaatsen bij de nieuwbouwwijk Stadswerven komen voor de Leefwerf en het Binnenvaartmuseum en in welke vorm. Barone: “Juist nu het Binnenvaartmuseum eindelijk op haar definitieve plek ligt bij de Biesboschhal, zou het fijn zijn om hier ook eindelijk helderheid over te krijgen. Onze maritieme geschiedenis verdient dat.”