DORDRECHT – Na acht jaar heeft Mary Ruisch gisteren als voorzitter afscheid genomen van stichting Helianthus. Het centrum in Dordrecht voor leven mèt en na kanker, ontstond in 2014 na fusie van twee stichtingen. Ruisch is vanaf 2015 voorzitter geweest. Tijdens de jaarlijkse kerstkoffieochtend droeg ze de voorzittershamer over aan Ruud Kleyweg, vrijwilliger van het Infopunt Helianthus ASz en oud-neuroloog, -decaan en -coach. (Foto: Stolk Fotografie)

Het motto van Mary Ruisch is altijd geweest: ‘Je leeft niet alleen voor jezelf’. Om die reden kwam zij in actie met goede initiatieven voor mensen die de diagnose kanker hebben gekregen of van heel dichtbij hebben meegemaakt. Mary was ervan overtuigd dat de behoefte er was dat deze doelgroep elkaar wilde ontmoeten. Ze leidde samen met deskundigen gespreksgroepen en organiseerde wekelijks lotgenotencontact in het centrum aan de Singel 28. Ook was hier altijd ruimte voor een één-op-één-gesprek. Er werden yogabijeenkomsten georganiseerd, zangactiviteiten, een brei- en haakcafé. Regelmatig worden er in het centrum diverse workshops gegeven.

Vrouwenrechten
Marian Kemmeren, coördinator Helianthus, omschrijft Mary als “een actieve dame met een groot netwerk en zeer veel (levens)ervaring. Ze komt op voor vrouwenrechten en was onder andere betrokken bij het opzetten van de Moeder Mavo in Dordrecht. Mary is directeur geweest bij het Da Vinci College en startte in 1998 een politieke carrière als fractieleider van GroenLinks. Deze ruime ervaring, kennis en kunde bracht Mary mee naar Helianthus en dat was de afgelopen jaren van grote waarde. Ze heeft veel betekend voor de naamsbekendheid van Helianthus.”

Dependance

Marian: “De kans dat iemand in Nederland kanker krijgt wordt steeds groter en ligt inmiddels op 1 op de 2. Goede psychosociale begeleiding van patiënten en hun naasten wordt steeds meer gemeengoed, zowel door professionals als door vrijwilligers. Mary was er een groot voorstander van om een dependance van Helianthus te openen in het Albert Schweitzer ziekenhuis. De inzet van vrijwilligers om op een laagdrempelige manier mensen te begeleiden zowel aan de Singel alsook in het ziekenhuis is en was voor haar belangrijk. Niet alle mensen hebben de inzet van (dure) professionals nodig. De maatschappelijke impact van Mary’s motto ‘er zijn voor elkaar’ wordt op deze manier handen en voeten gegeven.”

 

Foto: Bij haar afscheid als voorzitter werd Mary Ruisch gisteren bedankt door nieuwe voorzitter Ruud Kleyweg.